Senaste nyheter
Hem / FLUTD en kattsjukdom som drabbar urinvägarna

FLUTD en kattsjukdom som drabbar urinvägarna

FLUTD är samlingsnamnet för när en katt drabbas av sjukdom i de nedre urinvägarna. Det är vanligt bland överviktiga kastrerade hankatter. Katten får svårt att kissa och det kan bli riktigt smärtsamt.

Symtom
Vanliga symtom är att katten springer ofta på lådan och kissar små skvätter istället för ordentligt. Katten kan få svårt att kissa och kisset kan innehålla blod och den kan ömma över magen. Eftersom det kan trycka på så har katten ibland svårt att hinna till lådan och småskvätter därför lite här och där. Blir det helt stopp i urinvägarna så kan katten få kraftiga smärtor och det kan också leda till förgiftning. Då är det bråttom att katten behandlas av veterinär.

behandling
Veterinären brukar känna på kattens mage som vid detta tillstånd kan vara spänd och ömma. FLUTD konstateras genom blodprov. Man tittar på hur koncentrerad urinen är och vilken färg urinen har. Kattens ph-värde kontrolleras. Veterinären tittar också efter kristaller i blodet. Veterinären kan också undersöka om det finns bakterier i urinen.

Förebygg
För att förebygga FLUTD är det viktig att katten dricker ordentligt. Om katten inte dricker ordentligt så kan man ge ett bra och näringsriktigt våtfoder eftersom det innehåller mycket vätska. Ha en skål med torrfoder som står framme så att katten kan äta många små mål under ett dygn. Om katten lider av övervikt bör man portionera ut dygnets ranson på flera små mål. Se till att katten alltid har tillgång till rent och fräscht vatten. Uppmuntra till att katten rör på sig genom att leka med den, det är speciellt viktigt om det är en innekatt. Håll katten slank.

Artikeln är granskad av Velina Siderova leg. veterinär

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet