Senaste nyheter
Hem / Hund / Fodervärdsavtal för hund

Fodervärdsavtal för hund

Ett fodervärdsavtal för hund kan tecknas för både hanhundar och tikar. Först när villkoren för avtalet är uppfyllda övergår hunden i fodervärdens ägo.

Fodervärdsavtal för hund Att vara fodervärd innebär att du får hunden gratis mot att uppfödaren får ett bestämt antal parningar eller valpkullar. Innan avtalet är genomfört står uppfödaren som ägare.

Skriv ner

Det finns färdiga avtal, men vill man skriva ett eget är det är viktigt att man skriver ner allting i fodervärdsavtalet, som t.e.x vem som står för veterinärkostnader, mat, utställning, var hunden ska valpa o.s.v. Fodervärd och uppfödare kommer att ha ett samarbete som sträcker sig över lång tid och missförstånd kan lätt uppkomma, som sedan blir en tvist. En fodervärdshund väljs ofta ut av uppfödaren och det är förmodligen den bästa valpen i kullen. Kanske har uppfödaren inte plats och tid själv, men ser avelsmaterialet i hunden. Hunden bor hos fodervärden under fodervärdstiden och det är en fördel om uppfödare och fodervärd bor nära varandra. Fodervärden är skyldig att se till att hunden är tillgänglig när uppfödaren önskar använda hunden.

Uppfödarens villkor

Uppfödarens villkor kan se lite olika ut. När det gäller tikar kan uppfödaren kräva maximalt två parningar innan tiken fyllt fem år, förutsatt att tiken föder minst en levade valp per valpkull. När det gäller hanhundar kommer man överens om hur många parningar uppfödaren får ta innan hunden övergår till fodervärden. Om båda parter är överens om att fodervärdsavtalet ska upphöra tidigare, Uppfödaren kan också ställa villkor på tävlingar och utställningar för att kunna meritera hunden. Där kan båda parter komma överens vem som ska ställa ut eller tävla med hunden.

Vem betalar

Som fodervärd får man stå för många av kostnaderna, t.e.x hundens mat, försäkring och veterinärkostnader. Helt enkelt de kostnader som ingår i ett hundägande. De kostnader som rör aveln står uppfödaren för. Uppfödaren kan även stå för kostnader som gäller utställning och tävling. På Kennelklubbens hemsida finns fodervärdsavtal att ladda ner. Du hittar det här.

Läs de vanligaste frågorna och svaren angående fodervärdsavtal här

1Maria Fabach maria@vimeddjur.se

*Foto: Fotoakuten
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet