Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Första hjälpen för djur

Första hjälpen för djur

Första hjälpen för djur, hur kontrollerar du om ditt djur är vid medvetande, hur gör du en nossnara och vad vad gäller vid ormbett? Här får du tips och råd om hur du skall agera om olyckan är framme.

Ditt djur kan plötsligt drabbas av en olycka eller bli hastigt sjuk. Då kan vara bra att ha lite grundläggande kunskaper i första hjälpen för djur. På ett enkelt sätt kan du göra en nossnara för att inte riskera att bli biten. Om ditt djur blir  biten handla fel i paniken som uppstår. Den som har lite grundläggande kunskap kring första hjälpen, drabbas inte lika ofta av panik. I stressade situationer gör kunskap att man kan tänka konstruktivt.

  • Kontrollera om djuret är vid medvetande. Om djuret inte reagerar och är medvetslöst kan hjärt och lungräddning behövas. Läs mer om hjärt och lungräddning här.
  •  Är djuret vid medvetande kan man börja åtgärda eventuella skador.
  • Prata lugnt med djuret och låt det veta när du försiktigt rör vid den. Har djuret ont kan den bitas i panik och nossnara kan behövas. Nossnara får dock inte användas om djuret har svårt att andas.
  • Man kan göra en nossnara av tex ett rep, gasbinda, koppel eller tygremsa. För att göra nossnaran, gör en ögla genom att göra en vanlig knut. För öglan över djurets nos och dra åt försiktigt. Knuten skall hamna ovanför djurets nos. Ändarna korsar man under nosen och sen knyter man fast de bakom öronen.

Första hjälpen för djur

  • Har djuret fått en  djupare sårskada som går igenom hela huden bör det undersökas av veterinär. Ett litet hål kan dölja en större skada som tex vid bitskador. Bakterier kan hamna under huden och orsaka en varböld. Tvätta såret med koksaltlösning eller vatten, sätt på bandage om möjligt och kontakta veterinären.
  • Vid brännskada skölj med kallt vatten i 15 minuter. Skydda brännskadan med kompress och bandage. Samt kontakta veterinär.
  • Vid ormbett se till så djuret håller sig stilla för att undvika ytterligare spridning av giftet. Om möjligt bär djuret till bilen/båten särskilt vid bett i tassarna eller benen. Har du ett större djur kan en provisorisk bår behöva göras av tex en filt eller bred planka. Man bör alltid åka till veterinär vid ormbett, då ormbett kan ge skador på djurets organ.
  • Har djuret blivit förgiftat skall man inte försöka få den att kräkas. Är djuret vid medvetande kan foder eller vatten ges för att späda ut giftet. Åk till veterinären så fort som möjligt och om möjligt ta med ett prov på det djuret ätit av.
  • Har djuret fått värmeslag kan du läsa mer här!

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet