Senaste nyheter
Hem / Häst / Från filmare till hästterapeut

Från filmare till hästterapeut

 

 Hästterapeut

Nicoles liv kretsar kring hästars fysiska och mentala hälsa och hon kommunicerar på hästens eget språk. Hon är utbildad equiterapeut samt praktiserar natural horsemanship i egenskap av hästterapeut.

Från en bakgrund som filmare ändrade Nicole Pergament inriktning. Hon köpte sin första häst Melissa från en ridskola. Melissa visade sig ha tappat tilliten till människor och Nicole började fundera på hur hon skulle förändra beteendet och få en kommunikation med hästen.

Hon genomgick en tvåårig utbildning till equiterapeut, en yrkeskategori som behandlar hästar med störningar i rörelseapparaten. Det innebär att hon fick rätt att praktisera akupunktur, laserbehandling, massage/stretching och kiropraktik. Dessutom skaffade hon sig en utbildning i s.k. natural horsemanship (”naturligt handhavande av hästar”) som lär ut hur man genom att kommunicera på hästens eget språk kan förbättra samarbetet mellan häst och människa. Syftet är att man på ett djupare plan ska förstå hästen, t.ex. hur den uppfattar sin omvärld.

Hästterapeut

Hästterapeut – att utöva ledarskap

När Nicole arbetar tillsammans med hästen pratar hon hästspråk. Med hjälp av sitt kroppsspråk och en speciell repgrimma visar hon hästen vad hon vill. Hon betonar vikten av att utöva ett tydligt ledarskap.

– Flyttar du undan från en häst har du sänkt dig, säger Nicole. Hon menar att det inte bara betyder att hästen har vunnit över dig. Så länge hästen ser sig själv som ledare kommer den aldrig att slappna av tillsammans med dig. Eftersom hästen är ett flyktdjur är den alltid på sin vakt, och först när du återtar ledarskapet kan hästen slappna av.

Nicole poängterar att en häst aldrig blir för gammal för att ändra sitt beteende.

Hästterapeut

Equiterapeuten en mångsysslare

Att arbeta som equiterapeut innebär att du tillämpar flera behandlingsmetoder. En equiterapeut arbetar som en sjukgymnast och ger akupunktur, laserbehandling, kiropraktik, massage och stretching. Akupunktur stimulerar kroppens eget försvar till självläkning. Laser minskar inflammationer, ger smärtlindring och ökar immunförsvaret. Massage och stretching löser upp spända och ömma muskler, driver ut slaggprodukter från kroppen och ökar blodcirkulationen. Equiterapeuten utför också kiropraktisk behandling som påverkar leder i smärtlindrande syfte.

Som equiterapeut kommer man ofta in i rehabiliteringsstadiet, som ett komplement till veterinärvården, men equiterapeuten arbetar även i förebyggande syfte. Nicole arbetar alltid ute hos kunden. Hon håller även kurser och föreläsningar.

Förebilder inom hästvärlden

Nicole Pergament har flera förebilder inom hästvärlden. Perry Wood är en av dem; John Moore och Jaana Heinola är andra. Perry Wood är berömd för sin pedagogik och kommunikation mellan häst och människa. Ett par gånger om året gästar han Sverige och delar med sig av sin unika coachingförmåga.

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet