Senaste nyheter
Hem / Hund / Fukteksem och jästsvamp hos hund

Fukteksem och jästsvamp hos hund

På höstkanten är marken fuktig och det är inte ovanligt att hundar få besvär med jästsvamp. Det kan då bli rött mellan trampdynorna och hunden slickar sig ihärdigt. Det gäller att ta hand om sin fyrbente väns tassar. Det är lika viktigt för en hund som för en människa att hålla ”det man går på ”i skick.

Många hundar gnager och slickar på sina tassar när vädret blir fuktigare ute. Irritationen i tassarna kan bero på jästsvamp som orsakas av bakterier. Fukt och smuts fastnar lätt mellan trampdynorna och kan orsaka svampinfektion.  Om din hund har mycket päls mellan trampdynorna bör pälsen klippas bort så att området kan torkas torrt efter t.e.x. promenader när hunden utsätts för fukt. Jästen trivs bra där miljön är fuktig och förökar sig snabbt i hudveck och ställen som kan vara svåra att hålla torra – t.e.x i hundens tassar.

Behandling

Om du är osäker på om det verkligen är jästsvamp din hund har fått mellan tassarna är det bättre att en veterinär tittar på hunden först. Känner du igen symtomen sedan tidigare kan du i första hand försöka hålla tassarna så torra och rena som möjligt. Sätt gärna på hunden en krage så att den inte kommer åt att slicka. Man kan också använda ett svampdödande  schampo och tvätta rent tassarna med, det är då viktigt att man torkar ordentligt sedan. Gärna med en hårfön. Det är lika viktigt att torka tassarna helt torra efter hundpromenaden. Ibland räcker det inte att behandla med svampdödande schampo och då kan man prova tabletter, droppar eller salvor som veterinären skriver ut. Ett annat alternativ är att badda med Jodopax. Hundar som har mycket päls mellan trampdynorna drabbas lättare.

Fukteksem kan drabba hunden på andra ställen

Fukteksem som orsakas av stafylokocker drabbar ofta hundar som tycker om att bada. Vissa raser är mer utsatta än andra, särskilt de som har lång och tjock päls. Vanliga ställen som en hund får fukteksem på är: huvudet, halsen, bringan och hundens bakdel, men fukteksem kan förekomma på andra ställen på kroppen. Man kan förebygga fukteksem hos hunden genom att torka hunden ordentligt t.e.x när den badat eller varit ute i regn. Vintertid när snö och is klumpar sig fast i tassarna gör också att hundar lättare drabbas.

Det är samma som gäller här – sätt på hunden tratt och raka och håll området torrt. Badda med ett bakteriedödande medel. Det kan alltid vara bra att låta en veterinär titta på det för att utesluta att det inte är något annat. Fukteksem sprider sig fort och bör därför behandlas omgående.

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet