Senaste nyheter
Hem / Hund / Fyra nya hundraser har registrerats hos SKK under 2017

Fyra nya hundraser har registrerats hos SKK under 2017

Under 2018 kan vi komma att kunna se fyra nya hundraser i utställningssammanhangen. Nordisk Kennel Union, NKU, har beslutat att erkänna tre nya raser; épagneul de saint-usuge, treeing walker coonhound samt miniature american shepherd. De hundraser som toppar listan över mest registrerade hundraser år 2017  är labrador retriever, tysk schäferhund, golden retriever och jämthund.

Golden Retriever

Alla hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som sedan registreras hos Länsstyrelsen.  2017 fanns totalt  895 207 registrerade hundar fördelat på 656 333 hundägare i Länsstyrelsens register, som nu har sammanställt vilka raser som toppar listorna och olika rasers popularitet bland de olika kommunerna och länen.

Tre nya hundraser har registrerats

De fyra nya hundraserna som vi förhoppningsvis kommer att kunna se på utställningar är cao fila de sao miguel, miniature american shepherd, rat terrier och treeing walker coonhound. Förutsatt att det finns en exportstamtavla utfärdad av ett FCI-land så kan de nu registreras i Svenska Kennelklubben.

American minitaur shepard togs fram i USA för att få en liten vallhund och blev erkänd som egen ras 2015. Det är en aktiv hundras som fungerar bra till de olika hundsporterna och lämpar sig väl till olika slags aktiviteter. Rasen har mycket energi, har lätt för att lära och är samarbetsvilllig.

épagneul de saint-usuge är en stående fågelhund från regionen Bresse i Frankrike. Som många andra raser med färre exemplar höll den på att försvinna under andra världskriget. Prästen Robert Brillard valde exemplar som matchade standarden och satte upp ett restaureringsprojekt, vilket räddade rasen.

 Treeing walking coondog registrerades första gången år 1945 och är en amerikansk drivande jakthund som anses komma från engelsk foxhund. Den markerar sina jaktbyten i träd. I sitt hemland används den för att spåra tvättbjörn och pungråttor men den används även för jakt vid björn, vildsvin och puma. Rasen har mycket energi, stor arbetsvilja och passar väl för sitt ändamål.

Cao fila de sao miguel än boskapshund som både vaktar och vallar nötboskap. Den kommer från ögruppen Azorerna i Portugal. Det är en ras med arbetsvilja och vilja att skydda.

Källa: Svenska Kennelklubben & Dogbreed.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet