Senaste nyheter
Hem / Gammel dansk hönsehund

Gammel dansk hönsehund

Gammel dansk hönsehunds anor kan spåras från 1700 talet då bönderna behövde hundar som kunde vakta på mindre arealer på gårdarna. 1710 började Morten Baks avelsarbetet som ledde fram till rasens standard: gammel dansk hönsehund. De korsades med hundar som kommit till Danmark genom romarna med lokala äldre gårdshundarna. 

Användningsområde
Gammel dansk hönsehund är en stående fågelhund. Men olikt från de flesta andra stående fågelhundar, så arbetar gammeldansk hönsehund lågt nere och är förhållandevis metodisk i sitt sökande. Deras lugna sätt vid jakt och dess tålmodighet, gör den till bra  apportör. Vid jakt på fält-, skogs- och sjöfågel, hare, och kanin är den en som mest effektiv jaktkamrat.

Hälsostatus
Gammel dansk hönsehund har få ärftliga sjukdomar så den är en förhållandevis frisk ras. Höftledsdysplasi (HD) kan förekomma. Kongenital myastheni (muskeltrötthet) är en sjukdom som är allvarlig , den  stör impulsöverföringen mellan hundens nerver och muskler hos den angripna hunden. I Sverige har vi inte funnit någon med sjukdomen. I dag finns ett DNA-test som kan göras vid misstanke om sjukdomen hos tiken. Det gör att tikarna med anlag för sjukdomen bör undvika att föda valpar, då de har en benägenhet att utveckla sjukdomen.

Utseende/skötsel
Gammeldansk hönsehund är följsam mot sin förare men inte vek på något sätt, den har lugn och stabilt lynne och är lätt dresserad. Rasen är en mellanstor, avlång  och musklad hund. Färgen är alltid vit, med större eller mindre bruna fläckar samt små prickar i varierande mängd. Den bruna färgen ska vara så mörk som möjligt. Den ska ha karakteristiska ”hakpåsar”, mer framträdande  på hanhundarna. Det ovanliga med rasen är skillnaden mellan hanhundar och tikar. Hanhunden är tyngre och mer kraftfull än tiken som är lättare, ystrare och har mer skillnad i deras humör. Mankhöjd för hanar är 54–60 cm och tikar 50–56 cm. Vikt för hanar är 30–35 kg och tikar 26–31 kg. Sämskskinn kan vara det bästa sättet att fixa till pälsen som är kort och tät.  Gammel dansk hönsehund skall inte badas för ofta för då kan pälsen dra till sig smutsen lättare. Badning är ok vid rejäl nedsmutsning av djuret. Gammeldansk hönsehund passar inte som hundgårds hund eftersom de behöver socialisering och psykisk  stimulans . Kraftigare klotång behövs eftersom gammeldansk hönshund har kraftiga klor som ska tåla mycket  slitage.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet