Senaste nyheter
Hem / Häst / Stockholms Gårdsveterinär- Värmdö djurklinik

Stockholms Gårdsveterinär- Värmdö djurklinik

Maria Sjöström är gårdsveterinär på Stockholms Gårdsveterinär, en filial till Värmdö Djurklinik. Hennes uppgift är att göra hembesök hos sjuka och skadade djur, framförallt hästar. Hemavlivning av hund och besiktning av valpar och kattungar inför försäljning, ingår också i hennes arbetsuppgifter.

värmdö djurklinik

 

Värmdö djurklink

I ett stort sekelskifteshus, ett stenkast ifrån Gustavsbergs centrum, ligger Värmdö Djurklinik, en smådjursklinik med sju veterinärer och fem djursjukvårdare. Busshållplatsen ligger alldeles intill – vilket gör det lätt för matte och husse att ta sig dit med sina hundar, katter och andra smådjur.
Från Värmdö Djurklinik utgår Maria på sina uppdrag ut till hästarna i stallarna. Till sin hjälp har hon en specialinredd bil – ett akutsjukhus i miniatyr. Hennes arbetsområde sträcker sig över hela Stockholms län.

Huvudsta Ridskola

Tidigt djurintresse

Mitt djurintresse började med att jag tjatade till mig en hamster, sen blev de tre hamstrar till och sen kaniner, berättar Maria. Jag började rida vid sex års ålder och sen blev det bara hästar. Någon egen häst har jag aldrig haft. Jag har istället ridit på ridskola och varit medryttare. Efter utbildningen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, har jag arbetat som legitimerad veterinär i sex år, fortsätter Maria berätta. Jag har arbetat på Värmdö Djurklinik sen i januari 2011, innan dess arbetade jag på Strömsholms Regionhästsjukhus i 4 1/2 år och före det som distriktsveterinär i Sörmland.

Marias vardag

Maria har ingen egen assistent med sig på sina resor. Man lär sig ganska fort att klara sig själv. Det är gårdsveterinärens vardag, konstaterar hon.
Som gårdsveterinär arbetar man inte bara med akut sjuka djur, en del av arbetet utgörs också av förebyggande åtgärder, som t.ex. och vaccinationer och träckprov inför avmaskning. Träckprovet innebär att man samlar ihop ett par kulor bajs som skickas till laboratoriet, för att undersöka eventuell förekomst av tarmparasiter. Man letar då efter maskägg. På alla vuxna hästar bör träckprov tas, helst två gånger per år – vår och höst. Vårprovet är det viktigaste och då ser man om hästen behöver avmaskas, inför bytet till sommarhagen. Veterinären hjälper till med tolkning av provsvaren och skriver ut recept på avmaskningsmedel, i de fall det behövs. Om hästen inte tävlar, är inte vaccinationer obligatoriska. För tävlingshästar gäller dock obligatorisk vaccination mot hästinfluensa minst en gång per år.  Maria rekommenderar även stelkrampsvaccination till alla hästar, då hästar har mycket lätt att få stelkramp, som oftast är en dödlig sjukdom.

Kommunikation

Den som vill bli veterinär, ska såklart inte vara inte vara rädd för det djurslag man väljer att arbeta med, inflikar Maria. Om man funderar över att utbilda sig till veterinär bör man också tänka på att en stor del av arbetstiden spenderas tillsammans med människor, d.v.s djurens ägare – inte bara med djuren. Man måste därför tycka om att träffa nya människor varje dag. Djuren kan ju inte verbalt utrycka hur de mår – därför är det viktigt att ha en bra kommunikation med ägaren, som kan berätta för oss så mycket som möjligt om sitt djur.

Huvudsta Ridskola

På Huvudsta Ridskola står hästarna uppradade i väntan på veterinären Maria Sjöström. Idag ska Maria undersöka det dräktiga stoet Chili. Hon ska göra en ultraljudsundersökning, då Chili råkade ut för en senskada i somras. Förmodligen trampade hon snett när hon gick på sommarbete. Vad dagens ultraljudsundersökning kommer att visa, är ganska avgörande för Chilis framtid som ridskolehäst.
Hästen leds ut på stallplanen, för att Maria ska titta på hästens rörelser i skritt och trav. Hon konstaterar att det skett en klar förbättring, sedan hon var här för en månad sedan. När hon sedan känner på den skadade senan, ömmar den inte lika mycket.  Det kan delvis bero på att hästen står på smärtlindring, men är också ett tecken på att skadan börjat läka. Vi får se vad ultraljudet visar, säger Maria. Linda som arbetar på Huvudsta Ridskola leder in Chili i stallet, där hon får en lugnande spruta. Veterinären rakar, tvättar och sätter gel på huden över den skadade senan. Sedan kopplar hon in ultraljudsapparaten och för proben över den skadade senan.
Det visar sig att skadan inte är läkt. Läkningsprocessen har börjat, men det kommer att ta lång tid innan Chili blir återställd. Om två månader kommer en ny ultraljudsundersökning att göras.
Angående Chilis dräktighet, bedömer veterinär Maria Sjöström att hon kommer att klara av den. Kanske blir Chili aldrig helt återställd och kan återgå till att vara ridskolehäst – det får framtiden utvisa.

Huvudsta Ridskola
Veterinären Maria Sjöström undersöker Chilis sena.

Huvudsta Ridskola

 

Huvudsta Ridskola
Sprutan innehåller både lugnande och smärtstillande medel.
Huvudsta Ridskola
Maria fortsätter med att raka Chili nogrannt .
Huvudsta Ridskola
Sedan tvättas Chili.
Huvudsta Ridskola
Maria undersöker den skadade senan med proben.
Huvudsta Ridskola
Med hjälp av ultraljud kan man se hur skadan ser ut.
Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet