Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Gerbiler – en ny trend bland smådjursägare

Gerbiler – en ny trend bland smådjursägare

Gerbilföreningen rekommenderar gerbiler av tre huvudskäl. De är mycket renliga, luktar inte och de sover utspritt över dygnet istället för på nätter, som andra gnagare.

Gerbil samlar lätt på sig bomaterial.
Gerbil samlar lätt på sig bomaterial.

Gerbiler är ökenråttor med pälsförklädda svansar. De påminner om något mellan tamråttor och hamstrar, söta med mandelformade mörka ögon och finns i olika färgkombinationer. Gerbiler är flocklevande i det vilda och mår väldigt dåligt om de inte får leva minst två individer ihop. Dock måste de vänja sig vid varandra och skall hållas åtskilda från varandra första tiden. Två av samma kön bör vara steriliserade för att trivas bäst ihop. Gerbiler är lättlärda och kan användas som trickråttor, men de är lättskrämda och kan tappa sin svans om de blir rädda. Den växer dock ut igen så småningom. Buren skall minst ha en volym på 45 liter. Standardmåtten skall vara 50 cm lång, 30 cm bred och 30 cm hög, men buren får gärna vara större. Spån är lämpligt att ha i botten på buren. Gerbiler gillar allt från toarullar till beklädda pappersrör. De skall inte ha tillgång till saker av plast eftersom de gnager på det mesta i buren. Naturgrenar kan också sättas in i buren och de ska ha ett sandbad. Skål för kaniner kan vara lagom badtunna för en gerbil. Gerbiler använder sanden för att få bort parasiter i pälsen. En transportbur för gnagare är basutrustning för gerbilägaren, bra att ha inför utställning och veterinärbesök. För att göra gerbiler handtama bör man ha dem mycket hos sig och vänja dem vid att vara i mattes eller husses närhet redan i unga år. Gerbiler bör ha ett bo som en sovplats, fritt från skötare och besökares insyn. Placera gärna ett trähus i buren där gerbilen kan bo in sig. Lägg in bomaterial som den själv tar in i huset. Städning av bur och sandbad bör ske var annan vecka. Eftersom gerbiler kan börja använda sandbandet som toalett bör det rengöras regelbundet(Cilla sand är att rekommendera).

Gerbilers foder

Mongolisk gerbil 

De måste ha fri tillgång till rent vatten, gärna i en vattenflaska för att undvika föroreningar. Gnagarblandning utan solrosfrö bör vara gerbilens basföda. Solrosfrön är feta och gerbiler går lätt upp i vikt om de får för mycket nötter i födan. Nötter kan ges som extra godsaker (dock ej salta nötter). De bör kompletteringsmatas med t.ex. frukter (ej sura, hårt bröd, mandel, pannkaka i bitar, cornflakes, broccoli och ärtor. Ägarna får prova sig fram angående grönsaker som just deras gerbiler gillar bäst. För mycket grönsaker kan påverka deras matsmältning negativt.


Gerbilen och deras sjukdomar

Gerbiler måste få rätt mängd av olika mat, annars får de lätt lös avföring. De är långlivade och lever lätt i 2-4 år. Vissa kan leva längre. De är svåra att upptäcka sjukdom på eftersom de försöker dölja detta. Det enklaste sättet är att iaktta deras normala utseende när de mår bra och märka hur deras normalbeteende är. Det sjuka djuret håller sig bara för sig själv och umgås inte med sin gerbilkompis. Pälsen blir ofta glanslös, blicken trött och gerbilen blir ouppmärksam. Magrar gerbilen så är det bara att ta gerbilen till veterinären för kontroll, gerbilen ska inte bli så mager så revbenen syns, blir den tjockare än normalt så kan du prova att utesluta nötter i kosten. De vanligaste sjukdomarna är tumörsjukdomar. Det rekommenderas att ha två steriliserade gerbiler ihop om man inte skall ha avel (två honor eller två hanar). De kan även få virussjukdomar, och gillar inte allt för starkt solljus eller att sitta vid ett dragit fönster. Håll en jämn temperatur i rummet där buren står. Gerbilföreningen kan svara på specifika frågor om foder och skötsel.

gerbil är en nyfiken rackare som gärna iakttar  det som händer utanför buren
Gerbilen är en nyfiken råtta som gärna iakttar det som händer utanför buren.

Elin Eurén elin@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Dvärghamster

Dvärghamstrar är flockdjur

Dvärghamstrar är flockdjur. Dvärghamstrar lever i familjära grupper i det vilda och enligt Svenska djurskyddslagen ska de …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet