Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Gerbiler även kallade ökenråttor

Gerbiler även kallade ökenråttor

gerbiler

Gerbiler även kallad ökenråttor lever i det vilda i Centralasien, Mellanöstern, Indien och Afrika. Deras naturliga miljö består till stor del av ökenområden. De  är i huvudsak allätare. De är sociala djur som lever i flock och identifierar sin flock genom lukten.

Den Mongoliska gerbiler är den art som vi har som husdjur. Även om gerbiler är flockdjur, kan de döda varandra om du sätter ihop flera av samma kön. Särskilt om de är uppnått könsmogen ålder. Bäst brukar det gå om man sätter ihop en unge med en äldre eller två av olika kön. Dock bör man tänka på att gerbiler är väldigt fertila och får flera kullar per år. När man sätter ihop två gerbiler bör man bör man först låta dem bekanta sig med varandra med en skiljevägg eller ett galler emellan dem. När de slutat att angripa varandra kan man släppa dem lösa på golvet.

Gerbiler är gnagardjur som oavbrutet gnager på allt, så buren måste vara gnagarsäker. Därför får ej  plastleksaker eller tyginredningar finnas i buren. De har ett stort behov av att gräva , så buren behöver vara djup och ska bestå av ett tjockt lager strö, där de kan gräva gångar. Får gerbiler inte möjlighet att gräva kan de utveckla ett stereotypt beteende, som att oavbrutet gnaga på samma ställe. Ett hus att dra sig undan i bör finnas i buren. Huset kan inredas med mjukt papper.

Om miljön i buren samt lämplig föda

Exempel på leksaker  kan vara allt från toalettrullar en upp och nr vänd kartong med ett litet hål i att gömma sig, dock inga plastsaker. Du kan tillverka en egen liten tunnel eller bara en hög med hö, lite pinnar att gnaga på. Lämpliga leksaker och aktivister åt din gerbil hittar du i din zoohandel. Där kan du även köpa chinchillasand. Leksaker behöver inte heller kosta något. Små papperskartonger stimulerar både gnagarbehovet och kan bli ett utmärkt tillfälligt hus. En vält kruka, några tjocka rör att springa genom. Många gerbiler älskar att sand bada.

Hö används både som underlag och foder. Magra fröblandningar ges med fördel. Komplettera med färska grönsaker i lagom mängder. Friskt vatten ska serveras i vattenflaska som byts dagligen. På djurparker har arbetar man mycket med miljöberikning. Det innebär att  man te. x gömmer mat isblock till isbjörnar. Gerbiler kan man ge oknäckta jordnötter. Göm jordnötterna gärna runtomkring i buren. Alla djurarter  behöver använda hjärnan för att få tag i mat.

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Missade du djurens helg?

Missade du Djurens helg på Solvalla i år? Då kan du få en sammanfattning i …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet