Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Gothenburg Horse show 40 år

Gothenburg Horse show 40 år

Göteborg horse show

 

 

 

 

 

 

 

I påskhelgen var det dags för Gothenburg Horse show. Scandinavium i Göteborg fylldes av hästar, ryttare och hästentusiaster. 
 
Om du är nördig på hästar och gillar folkfest, då kanske du besökte Gothenburg horse show? Scandinavium sjöd av aktivitet, och parallellt gick den stora mässan EuroHorse på Svenska mässan.  

 
Tävlingsresultat i urval 
 
Young riders final
Tävlingen för ryttare mellan 16 och 21 år. Hela nio svenskar fanns representerade i årets final. Totalt får man ha tio från varje land. Bland våra svenska var Frida Mårtensson felfri i första, men det gick tyvärr inte lika bra för henne i omhoppet. Ett fel. Cecilia Danielsson var felfri även i omhoppet, men förlorade tid. Vinnaren blev Dansken Martin Knudsen.  
 
Trophy
Trophy är omhoppningstävlingen i GHS. Tre svenskar, av totalt sex ryttare. Inte illa! Rolf Göran Bengtsson vann det hela, kul med ännu en svensk Trophy-vinst!  
 
Dressyrfinalen
Sverige hade tre ryttare i denna tävling, Tinne Wilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Emelie Nyreröd. Och det gick fint – Tinne knep andraplatsen och Patrik kom trea.   
 
Årets skandal: Den franska hoppstjärnan Penelope Leprevost gav sin häst en tillrättavisning som inte var okej. Hästen Vagabond de la Pomme snubblade till i världscupfinalens sista omgång, varpå Penelope gjorde ett ordentligt ryck i hästens mun samtidigt som hon bankade på den med skänklarna   
– Varför reagerade ingen, det här är fruktansvärt, säger Rosalie Sjöberg, som är ridinstruktör.  
 
Att ena sekunden signalera att hästen ska stanna och i nästa säga till den att gå, ger hästen dubbla signaler och gör den förvirrad. Man kan tycka att en ryttarinna på Penelopes nivå bör känna till detta, och visa sin häst större respekt! 


Nostalgi
 
”Han rrrriiiiveeeeerrrrr….” 
 
Vi som har varit med ett tag minns Anders Gernandt (1920-2000) och hans lysande insatser som kommentator under hästhoppningarna i tv. Hans skorrande r rev till i våra själar och grep tag lite extra, hans sätt att kommentera gjorde det intressant att titta på ridsport även om man inte var superintresserad egentligen.  
 
1977 Första Gothenburg horse show går av stapeln för första gången i Scandinavium 
1979 arrangerades den första världscupfinalen i hästhoppning.   
1985 ca GHS får utmärkelsen ”Europas bästa innomhusshow”. 
2006 GHS framröstas som bästa hästshow av internationella ryttare

 

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 
 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet