Senaste nyheter
Hem / Hund / Greyhound Racing – Kort om Hundkapplöpning

Greyhound Racing – Kort om Hundkapplöpning

Foto: Pixabay

Samarbete Hundkapplöpning är ett ämne som ofta möter blandade känslor hos människor. För vissa är det deras främsta fritidsnöje medan andra håller sig mer neutrala och en liten del tycker att det är fel att sätta djuren i något som kan betraktas som arbete. Hur du än ställer dig till de moraliska aspekterna så kommer här lite kortfattad info om just hundkapplöpning.

Hundarna som används inom hundkapplöpning är nästan uteslutande vinthundar och allra främst Greyhounds. Hastigheter över 70k/h är inte ovanliga för rasen som åtnjuter titeln av snabbaste hundrasen. Rasen i sig är väldigt motionskrävande och även när de hålls som husdjur kräver de stor mängd motion. Som husdjur är de relativt lätthanterliga så länge de får den motion de behöver. Greyhounds är oftast väldigt kärleksfulla mot sin familj och bryr sig mycket lite om främlingar.

På många sätt så påminner hundkapplöpning om trav med hästar. Banorna och reglerna liknar de som trav har och de olika formerna av lopp liknar även här travet. De vanligaste loppen av Greyhound Racing i Sverige går på 550 meter (medel), 320 meter (kort). Lopp på 780 meter räknas som långdistans och 100 meter eller färre räknas till sprint. Precis som när du besöker en travbana så finns det möjlighet att tippa och satsa på vinnare i lopp, topp tre placering i lopp och olika former av systemspel. I Sverige finns det sammanlagt tolv banor för Greyhound Racing. De största av dessa, så kallade riksspelsbanor, finns i Borås, Landskrona, Skellefteå och Stockholm.

Ett starkt argument somliga djurrättsaktivister använder sig utav är att det kan förekomma olyckor på banan. Detta är givetvis något som förekommer i nästan alla sporter även vi människor utövar men det är något vi lyckligtvis ofta själva kan välja att delta i. Behandlingen utav hundar som avlats för hundkapplöpning men inte presterar tillräckligt bra, hundar som skadat sig och de som har fått dra sig tillbaka på grund av sin ålder är också något som oftast kritiseras. Trots att regler kring hantering av djur blir bättre till djurens fördel varje år så kan inte allting kontrolleras till den grad man som djurvän hoppas. Det har funnits flera fall i USA där tränare har i en form av doping använt sig av kokain, vilket givetvis är strängt förbjudet. Lyckligtvis så har dessa tränare fått sin licens indragen samt blivit straffade efter gällande lagar.

En hund som används för kapplöpning löper generellt ingen fara om allt sköts korrekt och enligt gällande regler både vad gäller sportens regler och landets lagar. Tvärtom så lever de allra flesta hundar som brukas inom sporten väldigt bra med mycket god stimulation, utfodring och med kärleksfulla ägare.

I samarbete med Redbet

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet