Senaste nyheter
Hem / Guldhamasterns inredning

Guldhamasterns inredning

Guldhamasterns inredning- Bottenmaterial
På botten av buren kan man ha t ex kutterspån eller papperspellets för kattlådor som underlag. Även här står det i lagen om vad som bör finnas i buren. Hamstern bör ha tillgång till gnagmaterial, som exempelvis kan vara färska grenar med bark eller råa rotfrukter.

Det står även att hamstern ska ha tillgång till bomaterial med ”långa strukturer så att det kan flätas samman”, till exempel hö eller rivet papper. Rivet toapapper är lätt att få tag på, då vi alla har det hemma.

Väljer man att använda hö bör man se till att det är ett väldigt mjukt hö. Något som definitivt bör undvikas är det sk hamstervaddet, och vanlig bomull likaså. Anledningen är att hamstervadd och bomull är såpass kompakt och lätt tvinnar sig. Hamnar då en liten hamstertass i kläm kan det bland annat leda till att blodtillförseln till tassen stryps och tassen dör. Så propsar djuraffären på att du ska köpa hamstervadd – gör inte det.

Hjul
En guldhamster bör ha ett hjul på minst 20cm i diameter. Anledningen är att den ska få så rak hållning som möjligt. Ett för litet hjul gör att hamstern får en onaturlig springställning med krökt rygg. Detta i sin tur riskerar att leda till permanenta ryggskador om hamstern är en flitig användare.

De flesta hjul som följer med burarna tenderar därför att vara för små, vilket är viktigt att komma ihåg. Något man också bör tänka på är vad för typ av hjul som är bäst. De sämsta hjulen är gallerhjul med glest emellan gallren. Glest emellan gallren innebär att hamstern riskerar att fastna med tassarna när den springer och den kan då göra sig riktigt illa. Det går att ordna till genom att trä en tygremsa genom varannan ”pinne”. Det finns färdiga hjul som har detta.

En annan viktig sak är att hålla koll på hamsterns användande av hjulet. En hamster som springer för ofta i hjulet riskerar att bli beroende utav det och man bör då gå in och reglera tiden hamstern har tillgång till hjulet.

Hus
Något som många missat, är att en guldhamster enligt lag ska ha ett hus i buren. Lagen reglerar även storleken, som ska vara 15x15x10cm (längden x bredden x höjden). Hur man utformar själva huset är dock helt frivilligt, förutom att det måste vara tak på. Enklast är att bygga husen själva, vilket kräver att man är händig. Detta blir billigast och man är säker på att måtten är korrekta. Alternativet är att besöka djuraffärer och kolla deras utbud. Kanske kan någon affär ta hem ett hus i rätt storlek åt dig? Man kan även använda kartonger i lagom storlek, det är bara fantasin som sätter stopp.

Text: Svenska Hamsterföreningen

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet