Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Guldhamsterns avel

Guldhamsterns avel

Grunderna i guldhamsteravel. Svenska Hamsterföreningen rekommenderar att man tar första kullen på en guldhamsterhona när den är mellan 5-8 mån, andra kullen kan man ta när honan är mellan 10-12 mån om man ser att honan är i bra kondition.

Detta då vi har sett att mycket kan gå fel om man har för bråttom med att ta första kullen, man får vänta in honan och se om hon verkligen är redo för detta. Honan ska vara både psykiskt och fysiskt redo för en kull. Vår rekommendation är alltså, lägsta parningsålder = 5 mån.
En hona bör inte paras efter 1 års ålder, de blir även sterila kring denna ålder.

Svenska Hamsterföreningen rekommenderar att lägsta parningsålder för en guldhamsterhane är 5 månader. Detta pga av tex:

  • Många av de egenskaper som en uppfödare inriktar sig mot – hårlag, typ – visar inte sin sanna skepnad förens vid uppnådd vuxen ålder, minst 5 månader. För att exempelvis kunna bedriva en bra och seriös långhårsavel måste uppfödaren först kunna se om sina avelsdjur faktiskt får dessa egenskaper som vuxna. Detsamma gäller typavel – hamsterhanen har inte mognat klart vid 2-4 månader ålder, han är snarare mitt i slyngelåldern.
  • Defekter får en chans att hinna visa sig, vissa defekter såsom svansknyck kan utvecklas sent i livet.
  • Uppfödaren får en chans att kolla så att hamstern är frisk och inte utvecklar någon sjukdom. Exempelvis fick en hane en tumör i pungkulan vid 7,5 månaders ålder. En annan hane utvecklade vid 4 månaders ålder en kronisk ögoninflammation. Dessa utgör inte några bra avlesdjur men skulle ha kunnat gått i avel innan detta upptäcktes. En hane kan gå i avel hela sitt liv så länge man ser att han är i bra kondition, risken ökar med hans ålder.

Hamsterungarna kan avvänjas vid fyra veckors ålder, och genomsnittsåldern hos guldhamstern är omkring två år. De kan bli könsmogen från 4 veckors ålder och dräktighetstiden är den kortaste man känner till, bara 16 dygn. Kullarna är vanligen på 6-10 ungar, som mest kan de vara på 24.

Vikten på en vuxen hamster varierar beroende på vad den har för hamstrar bakom sig och kön. Oftast är honorna större än hanarna. Är hamstern köpt i en djuraffär så brukar den som vuxen väga mellan 100-150 gr som hane och 130-180 gr som hona. Är hamstern köpt hos en uppfödre så är dess vikt ofta högre och de är kraftigare byggda. Genomsnittsvikten på en uppfödarhamster ligger på runt 175-225 gr hos båda könen.
Man hanterar hona och kullen varsamt självklart. Stör man honan för mycket kan de resultera i att honan stöter bort ungarna eller tom äter upp dem.

 

Innan parning

Innan du parar dina hamstrar, bör du ta ett steg tillbaka och fundera lite. Fundera först och främst på varför du tar en kull, vad målet med kullen är. 

När man tar en kull så kan komplikationer uppstå, i värsta fall att honan inte klarar sig. 
Detta är något man måste vara medveten om. 

När du har målet klart för dig bör du fundera på hur du bör göra för att uppnå detta. Fundera även på vad för kvaliteter dina hamstrar har som gör att just dessa bör ingå i aveln. Något man bör ha i bakhuvudet är vad man gör om man inte får alla ungar sålda. I djurskyddslagen står nämligen att guldhamstrar från samma kull efter avvänjning får hållas tillsammans upp till 8 veckors ålder. 

Efter 8 veckor ska varje hamster ha en egen bur, vilket kan resultera i många burar om man har många osålda ungar. Varför detta stycket skrivs är för att det tyvärr genomförs många ogenomtänkta parningar, där man bara satt ihop en hona och en hane enbart för att få söta ungar. Man bör alltså ha en större tanke bakom kullen, än att få fram söta ungar. För vilka ungar är inte söta? 

Sedan bör man vara införstådd med vad lagen säger gällande vilka som får paras och inte paras. I L80, som man finner på jordbruksverkets hemsida, står följande: ”De djur som nedärver missbildningar, eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt påverkar avkommans naturliga funktioner, får inte användas i avel.”

Detta innebär såklart att man exempelvis inte får avla på en hamster med svansknyck, eller para två dominant spot. Därför bör man ha läst igenom föreningens avelsregler, där en del av dessa icke tillåtna/rekommenderade kombinationer finns med.

Parning

Honan brunstar var 4:e dag och det kan kännas på doften i vissa fall, inte alltid dock. Honan ställer sig som en ”stel pinne” och svansen står rakt upp. Det är lite som honan hamnar i hypnos och står helt stilla.

Hanen känner på doften att honan är redo och man sätter samman dom två på neutral mark, tex ett bord där man torkat av ordentligt eller på matta under uppsikt. Hanen brukar tvätta honan innan parningen äger rum och sedan brukar dom oftast ”få till det” om hanen vet vad han ska göra.

Efter parningen & Födseln

När parningen ägt rum så tar det 16 dagar från det att man räknar dagen efter till bebisarna föds. Dagarna efter parningen kan honan bli tröttare och sover mycket mera, magen kan synas som en liten uppsvälld mage, men inga bulor ännu.

Man kan märka att honan boar mera och ibland till och med bygger en ”vulkan” av bottenmaterialet. Var 4:e dag brukar honan brunsta, gör hon inte det efter parning så kan hon blivit dräktig. Honor kan bli skendräktiga så man får vänta och se om det kommer några ungar efter 16 dagar.

Dagarna innan födseln kan man ofta tydligt se magen bukta ut tydligt. Honan behöver mycket bomaterial för att förbereda inför nedkomsten och rivet toalett papper är det allra bästa.

Dagen för förlossningen samlar honan energi genom att sova mellan värkarna, man kan se på honan att hon har värkar genom att hon andas häftigare, byter ställning och magen ser konformad ut på sidorna.

Detta kan vara tecken på att det är på gång och honan kan även få en teckenblödnning, det är helt normalt. Man får dock hålla koll på att förlossningen inte stannar av, för kommer bebisarna inte ut så kan honan dö. Om någon komplikation tillstöter så är det bästa att man snabbt ringer och rådfrågar veterinär.

Om man funderar på att ta en kull på sin hona eller planerar att börja föda upp så är det bra prata med en uppfödare och få råd. Vi har även vårat forum där man har flera av våra uppfödare aktiva och de svarar mer än gärna på de frågor du kan tänkas ha.

Uppväxten

Ungarna föds döva, blinda och nakna och helt beroende av sin mamma. Dom är lite mer än 1 cm i storlek. Dom 2-3 första dagarna ligger mamma hamster nästan hela tiden och diar dom små, dom tillbringar dessa dygn till att äta sig stora inför dagen då mamman lämnar dom längre stunder. Kullen kan variera mellan 6-9st, men det är vanligt att det kan bli flera än så.

Viktigt att tänka på är att man låter mamman och ungarna vara i fred i ca 10 dagar, med undantag för påfyllning av mat och vatten m.m. Stör man för tidigt så är risken stor att mamman blir stressad och biter ihjäl dom små. Man ska alltså inte hålla på och pilla i buren eller boet, byta ut strö eller annat. Att tänka på mer är också att undvika att fotografera i tid och otid, då detta kan verka stressande på många honor.

Mamman börjar knata ut från boet efter ca 3 dygn och ibland kan man se att hon även slumrar en stund utanför det.

Ungarna växer fort och redan efter några dygn kan man se vilka som blir mörka då pigmenten i huden syns. Svarta, soblar och normalfärgade är lätt att urskilja. När bebisarna är 7-9 dagar så kan man ge dom ”pluttar” som finns under mat-tips.

Ungefär runt 10 dagars ålder börjar dom små knata runt i buren och mamma hamster plockar snabbt in dom igen. När ungarna är mellan 12-14 dagar så öppnar dom ögonen och dom blir genast mycket livligare och utforskar buren. Vid denna tidpunkt ligger mamma hamster mest i boet enbart för att dia men sover själv allt oftare.

Vid 10-12 dagar kan man även kika på vilket kön bebisarna har, är man osäker på könsbestämning så kan man få hjälp av en uppfödare i närheten.

När ungarna blir 3 veckor börjar även mamman att avvänja dom från att dia, dom äter allt mer fast föda och man kan se att dom beter sig som en liten vuxen…samlar mat i sina små kinder m.m….

När bebisarna är 3 ½ vecka så kan man behöva separera på hanar och honor då det finns risk att honorna brunstar redan då. Man märker om hanarna börjar visa intresse för mamma hamster eller sina syskon.

Honorna kan fortsätta gå med mamman tills dom är ca 4 ½-5 veckor om mamman verkar trivas bra med dom, annars kan man sätta över även honorna i egen bur. Även om bebisarna kan säras från mamman vid 3 ½ veckas ålder så ska man inte sälja dom innan 4-5 veckors ålder då en del behöver mera tid att växa innan dom kommer till nya hem.

Text & bild Svenska Guldhamsterförningen
Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Hornhinneskada på hamster

Hornhinneskada på hamster Hej! Jag har en relativt ung hamster som fått en hornhinneskada på …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet