Senaste nyheter
Hem / Guldhamsterns bur

Guldhamsterns bur

Guldhamsterns bur
Att välja bur till sin guldhamster är inte alltid det lättaste, då utbudet är stort. Det finns lämpliga burar och mindre lämpliga burar. Det första man bör kolla på är om buren har godkända mått. Enligt L80, som hittas på jordbruksverkets hemsida, ska en guldhamster ha en minsta yta på 0,12 kvadratmeter med minsta sida på 25cm och minsta höjd på 20cm. Hur vet man då vilken yta buren har?

När man räknar ut kvadratmeter så räknar man bara med längden och djupet. Snabbaste sättet att räkna ut är genom att göra om dessa sidors mått till meter. Om vi har en bur som är 80cm lång och 40cm djup, blir det då alltså 0,8 meter och 0,4 meter (0,8×0,4). Detta ger en yta på 0,32 kvadratmeter och har då mer än godkända mått.

Att komma ihåg gällande minsta lagliga mått, är att det gäller andra mått för hona med kull. Istället för 0,12 kvadratmeter som gäller för ensam guldhamster, är det minst 0,15 kvadratmeter som gäller. För guldhamster i grupphållning (avser avvanda ungar upp till 8 veckor) gäller en yta av 0,06 kvadratmeter/hamster.

Det andra man bör tänka på är hur buren är utformad. Detta då guldhamstrar ofta gärna klättrar men har ganska dåligt djupseende, vilket innebär att den har då svårt att bedöma hur högt upp den egentligen är och kan släppa taget när den är högst upp, i tron om att den är nära botten.

Bäst är en lägre bur med stor bottenyta och det finns en del olika varianter att välja på: dunabur, akvarium, terrarium, lådor och så vidare.

Dunabur
Dunaburen finns i olika färger, olika storlekar och även olika märken. Den ”vanliga” dunan har galler i taket som man kan vika upp, medans en duna av märket Gabber har en lucka i taket och om man vill ta bort takgallret helt måste man föra det åt sidan. Fördelen med en dunabur är att man slipper risken att bottenströ hamnar utanför buren. Nackdelen kan dock vara priset om man är ute efter en stor dunabur, då dom större oftast är ganska dyra. Den enda direkta nackdelen med dunabur är att att hamstern kan börja gnaga vid hålet för vattenflaskan om man ej har en vattenflaska där.

Akvarium/terarium
Akvarium/Terrarium har fördelen att man brukar kunna få tag på dessa för en billig peng.
Den största nackdelen tenderar dock att vara vikten, då ett stort akvarium/terrarium kan väga en del. En nackdel som man bör tänka på, är om man har en hamster som väldigt gärna gnager. Då finns risken att den gnager bort silikonet, vilket kan låta en hel del. Vissa känner sig inte dock inte helt trygga när man ser igenom glaset, vilket ibland kan ordnas till genom att täcka för en bit av glaset med tex en handduk.

Gallerbur
Gallerburar finns i många utformningar, men funkar inte om man har en gnagande hamster.
Då är risken stor att man får stå ut med kvällar/nätter av gallergnag, vilket bland annat kan skada hamsterns tänder i slutändan. Vad man bör tänka på mer är att om man vill använda gallerbur bör den inte vara alltför hög och utrustad med någon/några våning-ar, så fallet inte blir särskilt högt om hamstern klättrar högst upp och släpper.

Lådor
Ja, ni läste rätt. Lådor är det inte många som tänker på att man kan använda sig utav. IKEA har några modeller som passar bra för ändamålet. Flera uppfödare använder sig bland annat utav det sk Antonius-systemet, som består utav en ställning med flertalet lådor i.

Vill man ha något större kan man titta på Samla-serien. Där finns en låda på 65 liter samt en låda på 130 liter. Båda dessa är över minsta lagliga mått, särskilt den på 130 liter. Fördelen med dessa lådor är såklart deras pris! Man kan klippa till nät och vika till kanterna och ha ovanpå lådan.

Eller så finns alternativet att köpa tillhörande lock, skära ut en rektangel i mitten och fästa nät med exempelvis limpistol. Eller så borrar man bara flertalet hål i locket. Se dock till så att hålen inte är förstora! Och se till att göra riktigt med hål eftersom att annars blir det dålig ventilation!

Text: Svenska Hamsterföreningen

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet