Senaste nyheter
Hem / Djurutbildningar / Gymnasiet för djurintresserade som även har vuxenutbildningar

Gymnasiet för djurintresserade som även har vuxenutbildningar

Gymnasiet för djurintresserade

 

Forslundagymnasiet ligger lantligt beläget strax utanför Umeå och är gymnasiet för djurintresserade. Där finns både gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar.  Skolan har utbildningar i allt från fårskötsel, hund, häst, trädgård till fordonsförare och markplanering.

På Forslundagymnasiet går ca 150 gymnasieelever. Gymnasiesärskolan har ca 20 elever och vuxenutbildningar inom hund och trädgård med ca 60 elever. Yrkeshögskolan bedriver en trädgårdsmästarutbildning och även en djurskötarutbildning på distans.  Det finns flera kortare kurser på Forslunda för vuxna bl.a. fårskötsel. Många uppdragsutbildningar ordnas via Gröna Navet på skolan. Forslunda är även en produktionsenhet som levererar krav-mjölk till mejeriet och 2011 skördades 18 ton tomater i växthuset.

Gymnasiet för djurintresserade

 

Ett djurhus finns också på gymnasiet, där en djurvårdare är anställd. Där finns reptiler, kaniner, marsvin, fåglar, sköldpaddor, minigrisar, en pygméigelkott och flera akvarium. Tanken med djurhuset är att eleverna där ska få lära sig grunderna till att hantera och sköta djuren.

Karin Figaro är studievägledare på skolan.

På Forslunda kan du välja bland två gymnasieprogram, Naturbruksprogrammet och Bygg och anläggningsprogrammet med inriktning mot mark- och anläggning.

Som gymnasieelev och djurintresserad kan du läsa naturbruksprogrammet med tre olika inriktningar: djur, lantbruk och trädgård, berättar hon. Inriktning Djur, ger kunskaper om djur, djurs beteende och behov samt samspelet mellan djur och människa. Inriktning Lantbruk är för de som tycker om lantbruksdjur, natur och teknik. Trädgård ger kunskaper om mark, växter, växtmiljöer och trädgårdens betydelse i samhället. Utbildningarna är tre år och innehåller 15 veckors praktik. Praktiken kan göras på olika ställen exempelvis på en veterinärklinik eller hos en lantbrukare. Läser du Naturbruksprogrammet kan du efter gymnasiet välja inriktning. Du kan t.ex. jobba som hästskötare, djurskötare, inom lantbruk, arbeta som djurvårdare, i en djurpark eller i en djuraffär.

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogam som ger goda möjligheter till arbete efter avslutade studier. Naturbruksprogrammet kan också ge grundläggande behörighet för den som önskar studera vidare på högskola.  Man kan välja att läsa till mer svenska och engelska och man läser då ett utökat program.

Jag upplever att inriktningen smådjur – djurpark – sällskapsdjur är populärast att söka till just nu, säger Karin. Alla läser tillsammans obligatoriska ämnen som t.ex. svenska, matematik och engelska. Det är mycket biologi på skolan. Många använder gymnasieutbildningen som bas, när de ska ut i yrkeslivet eller söka till universitetet. En del hinner ändra inriktning på sitt kommande yrkesval under utbildningstiden. De kanske inte blir djurvårdare utan sjuksköterska eller polis, fortsätter hon. Den nya gymnasiereformen har ändrat kursplaner och ämnesområden. De har 900 studiepoäng (av 2500) som är fördjupningskurser inom vald inriktning. Det är tänkt att elever från yrkesprogram ska vara anställningsbara efter avslutad utbildning med en yrkesexamen som grund.

Forslunda har ett eget elevhem med 50 platser. Bland eleverna bor 12 elever med egna hundar i egen korridor. På dagarna stallas hundarna upp för att de ska slippa vara ensamma, då matte eller husse studerar.

Forslunda gymnasium

Bredvid Forslundagymnasiet ligger Hippologum, en av Sveriges modernaste hästanläggningar. Här finns möjlighet att inhysa egen häst under studietiden. För de som läser med inriktning häst köper skolan ridtjänster från Hippologum. För de som sedan väljer travinriktning har skolan ett eget stall med f.n. 5 travhästar. Skolan har en egen rakbana. En del körning förläggs till Umåkers travbana.

Vi planerar att bygga ett nytt elevstall här på skolan, berättar Karin.  Det skulle underlätta för de elever som behöver hyra in sin egen häst under skoltiden.

Här finns också ett bibliotek, fortsätter Karin. På biblioteket finns många tidningar och böcker om djur och jordbruk. Tanken med biblioteket är att du ska kunna sitta i lugn och ro och läsa eller studera men också att kunna sitta i grupp och arbeta. Alla elever har en bärbar dator med trådlös uppkoppling under gymnasietiden.

Något man inte får missa är Forslundas mysiga julmarknad, som har blivit en tradition. Då är alla djurstallar öppna. Under julstämning säljs hantverk, godis och julsaker. Kanske bjuds det på lite hästaktiviteter.

Skolan bygger nu till en veterinärstation, där en veterinär kan hyra in sig. Förhoppningsvis kan eleverna göra en del av sin praktik i samarbete med kliniken.

Många har en dröm om att bli veterinär, djursjukvårdare eller djurskötare. På vägen kan drömmen förändras och inte alla når fram, men alla elever är mycket målmedvetna.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Foto: Siw Andersson

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Djurutbildningar på universitet

Djurutbildningar på universitet Sveriges lantbruksuniversitet, SLU Orter: Alnarp, Krokom, Skara, Umeå, Uppsala Agronomprogrammet Husdjur 270 …

2 kommentarer

  1. Hej!
    Har ni utbildningar som djurskötare?
    Med vänlig hälsning,
    Susanne

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet