Senaste nyheter
Hem / Hamster / Allmänt om guldhamster

Allmänt om guldhamster

Allmänt
Guldhamstern är ett solitärt djur, det vill säga ensamlevande, undantaget är när dom träffas för parning. Den grundläggande regeln är: En hamster en bur.

Guldhamstern slåss till döden om man låter två hamstrar som inte ska paras träffas. Ha detta i åtanke när ni köper mer än en guldhamster.

Guldhamstern är nattaktiva djur och behöver sin sömn på dagen och av den anledningen bör man ha dom i ett rum där det är lugnt. Se till att hamstern har lagom med dagsljus och att det inte är dragigt där buren står, dom blir lätt förkylda.

Latinskt namn: Mesocricetus Auratus
Ursprungsland: Syrien
Livslängd: 2-3 år
Vikt: 175-225gr (privatuppfödd) 100-150gr (grossist)
Längd: ca 15cm
Könsmognad: 4-5 veckor
Avelsmognad: 3 mån enligt jordbruksverket, 5 månader enligt våra rekommendationer.
Dräktighetstid: 15-18 dygn.
Kullstorlek: 6-10 st.

Historian bakom vårat allra vanligaste husdjur idag

Guldhamstern har sitt ursprung i den syriska öknen där den brittiska zoologen George Robert Waterhouse hittade en hona så tidigt som 1839, han döpte hamster arten till Cricetus auratus som betyder gyllene hamster på latin.

Den hebreiske zoologen Israel Aharoni hittade år 1930 en hona med ungar i syriens ökenområde. Innan han hann tillbaka till sitt laboratorium hade dom flesta rymt eller dött. Resterande som fanns kvar donerade han till Jerusalems Hebreiska universitet där man lyckades att föda upp flera kullar. Då dessa var något större än dom första Waterhouse hittat så kallade man dom istället Mesocricetus auratus, men dom tillhörde troligtvis en och samma art.

Avkommor till dom hamstrar som fanns på universitetet transporterades till laboratorier världen över och användes till forskning. Hamstrarna kom sedan till Storbritannien 1931 och till USA 1938, dagens guldhamstrar är alla avkommor till den kull Aharoni hittade i Syrien.

Hane eller hona?

Om man endast ska ha en guldhamster som sällskap så brukar de flesta rekommendera en hane. Hanar sägs nämligen vara någon lugnare än honorna, och dom brunstar inte var 4:e dag, vilket betyder att man slipper den fräna brunstlukten.Givetvis så stämmer detta påstående inte för alla hamstrar. Temperamentet är individuellt och det kan givetvis vara tvärtom på vissa individer- där en hona är lugnare och snällare än en hane.
Men hur ser man skillnad på kön på en hamster? Då hamstrarna är unga så brukar det vara lite svårare att könsbestämma dom, eftersom hanarna inte utvecklat pung. Istället så brukar man kunna skilja könen åt genom att se tydliga rader med spenar på honorna. Då ungarna är ca 12 dagar så brukar man kunna kika efter vilket kön dom är. Men det är inte bara rader med spenar som skiljer dom åt – också könet ser annorlunda ut. Hanarna har nämligen större mellanrum mellan könet och analöppningen.

På vuxna hamstrar brukar det vara betydligt lättare att skilja de båda könen åt eftersom guldhamsterhanar brukar ha en tydlig pung. Dock så har vissa hanar mindre pung än andra, och ibland kan hanarna ”dra in” pungen vilket gör den svår att se. Om man inte ser en tydlig pung så kan man kika efter hur könet ser ut. Hanar har nämligen betydligt längre avstånd mellan könet och analöppning, i gämförelse med en hona som har väldigt tätt mellan de två hålen.

Doftkörtlarna

Guldhamstrar har 2 doftkörtlar som är placerade på höfterna. De ser ut som skrovliga, mörka fläckar, ibland hårlösa, och avger ett sekret som hamstern använder för att parfymera sig och sin bur för att markera sitt revir. Vissa honor kan lukta mycket starkt när de är i brunst. Om ni ser att hamstern har som två sårskorpor vid höfterna så behöver man alltså inte vara orolig! Det är bara doftkörtlarna du ser, och det är helt naturligt!

Hamsterns tänder

Guldhamstern har gula tänder som växer hela livet. Deras tänder skall alltså vara gula! Vita tänder tyder oftast på vitaminbrist eller att hamstern är sjuk.

Eftersom att tänderna växer hela livet så ska man se till att alltid förse hamstern med saker att gnaga på. Detta kan vara knäckebröd, grenar, hundgnagpinne eller något liknande.

Om tänderna blir för långa och böjs innåt så får hamstern svårt att äta. Detta behöver givetvis åtgärdas så snabbt som möjligt. Då behöver man ta hamstern till veterinären där dom klipper hamsterns tänder. På bilden ser du ett exempel på fina, gula och lagom långa tänder.

Text av: Svenska Hamsterföreningen

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet