Senaste nyheter
Hem / Hamster / Inför hamsterköpet

Inför hamsterköpet

Inför hamsterköpet. Man behöver inte köpa massor av leksaker till sin hamster, det går bra att använda det man har hemma.

Det som behöver köpas innan man hämtar sin hamster, är en bur/boplats till hamstern. Man kan t.ex. ha en samlalåda från IKEA och sätta musnät över plastlådan, så att hamstern inte smiter. Dock har dvärghamstrar en tendens att gräva mycket, vilket gör att det blir mycket letande för att hitta matskålen då den ständigt blir överskottad av spån. Därför har jag en hylla i mina burar så att matskålen kommer upp från spånet och ”överlever” alla ”utgrävningar” som hamstern gör.

Man behöver köpa en vattenflaska, för vattenskål brukar endast gå att dricka ur i ca 1-2 timmar, sedan är det spån i den.

Som matskål, så kan man använda en äggkopp eller en värmeljushållare/värmeljusglasskål. Finns bl.a på IKEA kostar runt 20:- för sex st.

Som sandbad kan man använda vilken skål eller ”plastlåda” som helst. Dvärghamstern ska kunna ligga raklång i den och kunna rulla runt på rygg.

Man behöver inte köpa dyr specialsand, det funkar lika bra med blästersand från t.ex. Jula (hos dem betalar man 59 kr för 25 kg). Det viktiga är att sanden ren dvs. fri från kemikalier och/eller aluminiumspån.

När det gäller lekhage/rasthage så kan man använda en kartong typ flyttlåda, skära av väggarna på mitten så att man har väggar som är ca 30 cm höga. Sedan kan man tejpa ihop dem med silvertejp. I hagen har man sedan labyrinter av toarullar, hus av äggkartonger eller telådor. Man kan även bygga borgar av Duplo. Använd fantasin, Din hamster kommer visa vad den tycker är roligt.

När det gäller mat kommer här några tips:

En dvärghamster använder bakterier för att bryta ner maten. Det innebär att mat passerar magen och tarmsystemet två gånger. Första gången maten bajsas ut är det ljust kladdigt och luktar illa. Detta triggar en signal hos hamstern som gör att den vänder sig om och äter upp bajset. Andra gången maten passerar magen och tarmen, tas resten av näringen upp och det som kommer ut är hårt svart och doftfritt. Det innebär att plötsliga koständringar kan orsaka diarré för att tarmen inte hinner med omställningen. Samma sak om den får för mycket färsk mat om den är mest van vid torrfoder.

När det gäller vad det är för mat hamstern ska äta tänk så här;

Vilken miljö deras ämnesomsättning är skapad för. Dvärghamstrar lever naturligt i central Asien, norra Kina, Kazakstan, Mongoliet och Södra Sibirien.

I denna miljö växer det inte makaroner, spagetti, pannkakor och omelett. Det finns inte heller torkade bananer, russin, kokos, torkad ananas, puffat vete mm. Allt detta är lyx och godis och skall (enligt mig) ges i begränsade mängd vid speciella tillfällen som just godis. Mina hamstrar får ”smackersstänger” som påsk- och julgodis. Alltså endast två gånger per år.

Ett litet räkneexempel: ca 13 st russin väger 5 gram. Dvärghamstrar väger mellan 40-65 gram. Om en hamster som väger 50 gram äter 13 st russin per vecka motsvarar det samma belastning på deras ämnesomsättning som det gör om du skulle äta 5 kg russin per vecka om du väger 50 kg.

När det gäller grönsaker så är en dvärghamstermage liten, så en eller två ärta/ärtor på morgonen och/eller på kvällen är portion anpassade till deras kroppsvolym. Jag ger ca 15-20 ärtor någon gång per vecka till en hona med en kull på 5-8 ungar. Dvärghamstrar gör som många andra gräsätande djur, de äter lite hela tiden. Så därför måste de ha fri tillgång till torrfoder.

När det gäller färsk mat, kan det vara det bättre att ge lite två gånger om dagen än mycket vid ett tillfälle. Egentligen behöver de inte ha doserad mängd grönsaker, men många av mina dvärgar ”lagrar” grönsakerna som blir över i matgömmor. Dessa gömmor flyttar runt, då ”matte” är elak och plundrar dem. Halvruttna grönsaker stinker om man inte hittar dem i tid. Troligen gör mina hamstrar så här för att jag har ganska mycket kullar och då vill de ha ett eller flera förråd nära boet, så det går att ligga och äta samtidigt som honan ger di eller hanen värmer ungarna om honan är ute och rör sig.

Om man har en dvärghamster som låter de oätna grönsakerna ligga kvar, så de är lätta att städa bort, så kan man ge en större mängd. Det är bara att testa sig fram för att se hur just Din dvärghamster beter sig, men kolla noga i hela buren i början.
Ett sätt man kan testa deras beteende på är så här: ge en eller två matsked/skedar styckfrysta ärtor och lägg dem direkt på spånet. När de tinar så suger spånet upp vattnet och det blir inga ”sura” ärtor någonstans. Om det ligger kvar ärtor direkt på spånet dagen efter, så har ni troligen en hamster som inte hamstrar färsk mat. Om alla ärtor är borta, så börja leta efter fodergömman. Den finns någonstans, för en dvärghamster kan inte äta den mängden ärtor på en natt.

Groddar, morotsblast, rödbetsblast och någon skiva morot eller gurka är bra grönsaker. I princip är alla grönsaker som växer ovan jord i norra Europa och deras ursprungsmiljö bra. De äter även vissa rötter, fröer och skott. Jag ger fågelfrön till mina. De som har lätt att gå upp i vikt tar jag bort en hel del av solrosfröna för.

Det är mycket lätt att ”övergöda” sin dvärghamster. Det leder till vällevnadssjukdomar (typ diabetes) och ofta förkortar man deras livslängd.

För att se till att tänderna inte växer sig långa och för att de ska få i sig tillräckligt mycket animaliskt protein, vitamin E och vitamin A samt kalcium ser jag till att det alltid finns någon/några små hårda kulor hundmat i matskålen. De kan ju inte själva leta upp en skalbagge när de behöver det, så det behöver vi som sköter om hamster göra åt dem.

Detta är vad jag ger mina hamstrar och mina tankar om mat.

På hamsterföreningens forum kan Du få mer hjälp och tips om mat och annat om hamstrar.

Helena Gunvik
Roslagens Dvärhamsteruppfödning

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet