Senaste nyheter
Hem / Hund / Här är maten du INTE ska ge din hund!

Här är maten du INTE ska ge din hund!

Du står i köket och lagar mat och bredvid sitter jycken med bedjande ögon. Det är alltför lätt att falla för frestelsen att ge vännen en mumsbit eller två. Många ger även hundar samma mat som de själva äter. Men det är inte bara ute i naturen som vovven kan få i sig olämpliga saker. Det finns en hel del födoämnen som både direkt och på sikt är skadliga för hundar. Här är maten du INTE ska ge din hund! 

Hela listan - här är maten du INTE ska ge dina hundar!

 

 

 

 

 

 


Avocado

Innehåller ämnet Persin som är giftigt för de flesta djur. Avocadoplantans blad är extra farliga.

Symtom på förgiftning
Kräkningar och diarré. Enstaka fall av hjärtmuskelinflammation har påträffats.

Bakpulver, bikarbonat
Kan ge kroniskt hjärtfel vid återkommande förtäring

Bacon
Bör ej ges till hundar då det innehåller för mycket av både salt och fett.

Banan
Kan leda till urinsten på grund av den höga magnesiumhalten

Bittermandel samt inre kärnan i aprikoser, persikor, plommon, körsbär m.fl.
Innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring.

Symptom på förgiftning
Kräkningar, diarré, hjärtklappning och medvetslöshet

Broccoli (rå)
Hårt för matsmältningen. Kokt går däremot bra.

Choklad och kakao
Innehåller teobromin ett ämne som liknar koffein. Hundar saknar det enzym som bryter ner ämnet på oss människor  och kan därför inte bryta ner det. Det ger förgiftningssymtom på hunden och kan i värsta fall leda till att hunden dör.  Om hunden har ätit choklad  och  visar symtom på förgiftning bör man låta den stanna på djursjukhus för övervakning och dropp. Ämnet finns i kakaon så ju högre kakaohalt, desto farligare. Koffeinet ger stora påfrestningar på hjärta, blodkärl och det centrala nervsystemet.

Symptom på förgiftning
Kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall. Symptomen uppkommer ca 4-15 timmar efter förtäring.

Om hunden har fått i sig choklad
Hundens vikt, ålder och allmänhälsa är lika avgörande här som i andra sammanhang. Så, om en stor frisk hund får i sig en liten mängd finns ingen större anledning till oro, men rör det sig om en större mängd mörk choklad är det bråttom till veterinär.

Deg
Deg med jäst ska hunden över överhuvudtaget inte få i sig då det jäser i magen och ombildas till alkohol. Även om det sällan leder till livshotande tillstånd, innebär det stort lidande för hunden med magont och illamående.

Symptom på förgiftning
Magont med förekommande andnöd, vinglighet, i vissa fall aggressivitet.

Om hunden har fått i sig deg
En berusad hund bör hållas under uppsikt då den kan skada sig själv eller andra. Precis som för oss människor är det bästa att låta hunden få sova ruset av sig. Vid uppvisning av andra symptom bör man få hunden att kräkas. Vid allvarlig förgiftning bör veterinär kontaktas, hunden får då dropp och ett kräkframkallande medel.

Lök
Både rå och tillagad lök i alla former innehåller giftet Alicin, som kan orsaka akut blodbrist.

Symtom på förgiftning
Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor m.m. Får hunden i sig stora mängder lök kan det även leda till dödsfall.

Muskot (vid större intag)
Symptom på förgiftning
Skakningar, epilepsi, nervproblem. kan leda till dödsfall.

Morötter
Är väldigt hårdsmälta för hundars tarmar.

Nötter
Hundar är känsliga mot aflatoxin, en mögelsvamp som finns på nötterna, även en mycket liten mängd kan leda till förgiftning. Macadamianötterna anses vara extra giftiga.

Symptom på förgiftning
Minskad aptit, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, kräkningar, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet. Kan även leda till förlamning eller dödsfall. Nötter kan lätt fastna i halsen eller i tarmen, och är de dessutom saltade kan det även leda till saltförgftning.

Om hunden har fått i sig nötter
Var observant på om hundens allmäntillstånd, om den bajsar mindre, får ont i magen eller kräks. Får den svårt att andas kan nöten ha fastnat i halsen. Är det en valp bör valpen tas till veterinär, medan större hundar ofta får ut den på naturlig väg. En bit sparris kan lindra. Se till att hunden dricker mycket. Lägg lite paraffinolja eller linfrön i maten för att ”skjutsa på” tarmpassagen lite extra.

Russin, korinter, vindruvor
Dessa tre kan orsaka akut njursvikt hos hundar.

Symptom på förgiftning
Diarré, kräkningar, buksmärtor, vinglighet, allmän seghet

Om hunden har fått i sig russin, korinter eller vindruvor
Om hunden uppvisar ovan nämnda symptom bör man vända sig till veterinären som kan ge Apomorfin för att framkalla kräkningar.

Då man inte sett något samband mellan hundens storlek och mängden intag för förgiftning, är det viktigt att den inte får i sig russin, korinter eller vindruvor över huvud taget. Även om hunden inte uppvisar symptom, kan regelbundet intag leda till kroniskt försämrad njurfunktion.

Salt och saltvatten
Hundar är känsliga för salt, och om den får i sig för mycket kan den bli förgiftad. Ge den därför aldrig saltat vatten eller salt mat!

Symtom
Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper.

Om hunden har fått i sig salt
Ofta sköter hunden det hela själv genom att kräkas, varpå många använder saltvatten som kräkmedel. Detta rekommenderas inte!

Xylitol
Finns i tandkräm, tuggummi, halstabletter, en hel del godis och många lightprodukter. Xylitol sänker blodsockernivån rejält och kan ge förgiftning.  Xylitolet absorberas snabbt från magtarmkanalen och utsöndras via levern, vilket frisätter insulin.

Symtom på förgiftning
Lågt blodsocker (hypoglykemi) kommer oftast inom 30 till 60 minuter men kan ibland dröja upp till 12 timmar. Andra symptom är kräkningar, skakningar, slöhet, kramper, medvetslöshet. Kan även leda till dödsfall.

Om hunden har fått i sig xylitol
Man framkallar kräkning hos hunden och behandlar den med aktivt kol. Glykos ges intravenöst för att behandla blodsockerfallet.

Vetemjöl
Omvandlas till glykos i magen.

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet