Senaste nyheter
Hem / Häst / Hästar världen över får hjälp av britter

Hästar världen över får hjälp av britter

Brittiska välgörenhetsarbetare arbetar med en inhemsk stam i Costa Rica för att förbättra hästens välfärd.

World Horse Welfare  är en organisation som arbetar internationellt för att förbättra livet för hästar runt om i världen.  Ett område där de är verksamma just nu är Costa Rica i Centralamerika.

Hjälporganisationer djur

Guaymi Indigenous Reserve ligger i södra Costa Rica, och är hemplatsen för en inhemsk stam som bebott reservatet i århundraden. De stamsamhällena är starkt beroende av hästar för att erbjuda transport runt reservatet, eftersom det inte finns några riktiga vägar och alla stigar är branta och slingrande, vilket gör dem otillgängliga för alla fordon. Samhällena gör sina egna kläder och odlar sin egen mat.

Folket behöver hästar för att hämta material från närliggande städer, transportvaror runt reservatet och för att bruka jorden under planteringssäsongen. Hästdjur i denna del av världen står inför en rad olika utmaningar och lider av många hovproblem såsom svampinfektioner, som orsakas av den fuktiga miljön och dåligt underhållna fötter som skickliga hovslagare är obefintliga här. Andra problem beror på brist på näring och parasiter. Det resulterar i dåliga hälsoförhållanden och skador som orsakas av dåligt passande och överbelastade packsadlar. Vampyrernas bett påverkar även hästarna inom reservatet och många lider också av solbränna.

”När vi från World Horse Welfare först besökt området för att undersöka de problem som arbetshästar i reservatet står inför, insåg vi att en särskild strategi för detta program behövdes”, säger Alana Chapman, Internationell handläggare för World Horse Welfare.

Det inhemska folket är inte bara väldigt blyga och misstänksamma mot främlingar, de använder inte heller någon valuta inom reservatet så lokalsamhällena handlar antingen med produkter eller kompetens vilket innebär att de inte kan betala för tjänster som hovslageri.”

Vi måste arbeta långsamt för att bygga upp ett förtroende med stammen genom att anpassa de verktyg som redan finns tillgängliga för dem. Oavsett vad World Horse Welfare visar folket, måste det vara hållbart och lika lätt eller lättare att använda än de tekniker som redan är utbredda.

Hästägare här har mycket begränsad kunskap om hästvård och använder tekniker som gått i arv i generationer”, säger Alana. Lokalbefolkningen använder machetes för att trimma hästarnas hovar, vilket innebär att för mycket av hoven skärs bort och att hästarna ofta har ont i flera dagar efteråt.

World Horse Welfare har nu inrättat workshops, med ett team som kommer att erbjuda utbildning och rådgivning till hästägare och också ge vård och förpackningar som innehåller en hovkrats, en pensel, sårläkandekompresser och en fästingborttagare. Alla objekt ska anskaffas eller göras lokalt, och ägarna kommer utbildas fullt ut för användning av varje objekt.

Vi strävar efter att hjälpa 300 hästar på området genom att etablera inhemska grupper som är intresserade av att hjälpa hästar. Att ha folk som fungerar som en samarbetsgrupp innebär, att lokalbefolkningen har någonstans att gå för att få hjälp i byn.

Planen är att arbeta direkt med dessa hästägare och förbättra deras hästkunskap Med tiden kommer World Horse Welfare att bygga ett hållbart välfärdsprogram som kommer att förbättra livet för både hästar och för dem som är beroende av dem.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 

*Denna artikel är fritt översatt till svenska av Vimeddjur.se med tillstånd av Amy Fordham på World Horse Welfare

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet