Senaste nyheter
Hem / Häst / Hästinfluensa

Hästinfluensa

 

hästinfluensa

Hästinfluensan orsakas av ett virus, som är mycket smittsamt och har en inkubationstid på två till tre dagar. Hästinfluensa ger symtom som feber, hosta och näs flöde. Influensaviruset är släkt med samma influensavirus som hos människan, som ger upphov till den årliga influensan. Trots besvärliga symtom är det normalt sätt inte en livshotande sjukdom för hästar.

Hästinfluensa är en luftburen smitta som sprids genom luften, men också genom hostningar nysningar och slem. Upptäcks en smittad häst ska hela stallet isoleras. Hästinfluensa smittar också indirekt genom t.ex. transportvagnar.

Alla ridhästar och hästar som tävlar måste vara vaccinerade. För att få tävla i Sverige får inte datumet för sista vaccineringen överstiga ett år. Sedan den 1:a  oktober 2009 är det obligatoriskt att travhästar ska vara vaccinerade. Medhavda hästpass, där datum för vaccinationerna förts in visas upp innan tävlingen. Grundvaccinet består av två sprutor, som ges med en månads mellanrum. Efter fem till sex månader ges den tredje sprutan. Efter det vaccineras hästen en gång per år. I vissa fall en gång per halvår. Föl vaccineras första gången vid sex månaders ålder och får sin andra spruta ca en månad senare. Det är viktigt att vaccinera dräktiga ston sent i dräktigheten, men senast två veckor innan beräknad nedkomst av fölet.

På ovaccinerade hästar tar vanligtvis sjukdomen hårdare om de insjuknar. De hästar som är vaccinerade och insjuknar brukar få milda eller inga symtom.

Om sjukdomsförloppet förlöper utan komplikationer brukar hästen tillfriskna inom tio dagar. Hästinfluensa smittar inte över till människor.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet