Senaste nyheter
Hem / Katt / Havandeskapsförgiftning hos katt

Havandeskapsförgiftning hos katt

En honkatt kan drabbas av havandeskapsförgiftning i slutet av sin dräktighet eller i samband med själva förlossningen.  Det kan snabbt bli allvarligt läge och katten behöver då omgående komma till veterinär.

Havandeskapsförgiftning hos katt

Havandeskapsförgiftning så kallade Feline eklampsi är ofta dödlig. Det är ett hälsotillstånd som kan uppstå under katten dräktighet. Förgiftning uppträder vanligast sett fyra veckor efter förlossningen, även om det kan hända tidigare eller senare. Det verkar när kalcium i blodet är lägre än normala nivåer. Ett effektivt sätt att förhindra detta tillstånd är att ge din katt kalciumtillskott, i synnerhet om detta mineral saknas  i kosten.

Vad orsakar havandeskapsförgiftning hos katt

Näringsfattig eller för lite kost är en av de saker som kan orsaka havandeskapsförgiftning hos dräktiga katter. De kan också drabbas om de har svårt att ta upp kalcium i maten eller deras mat innehåller för lite kalcium, dåligt upptag av kalcium från matsmältningssystemet eller kalcium förlust på grund av att katten diar.

Symtom hos katten

Symptomen kan delas in i två kategorier:

 Beteendesymptom 

  • Kramper, katten flämtar
  • Katthonan beter sig rastlöst eller nervöst
  • Katthonan är darrig, stel, är oförmögen att resa sig upp.

 

Fysiska symptom:

  • Katthonas temperatur stiger, PH-nivån i blodet ökar och serumkalcium fortsätter att sjunka
  • Hon andas häftigt, förlust av koordination
  • Katten får svårt att gå och smärta
  • salivökning och bleka slemhinnor

 

Diagnos
För att ställa diagnosen havandeskapsförgiftning behöver veterinär utföra en fullständig fysisk undersökning av din katt och få en medicinsk historia från dig. Veterinären brukar också ta ett Biochemical blodprov: där man ser om kalciumnivåerna är lägre än normala.

 

Behandling
Tillståndet representerar en nödsituation och kan vara dödlig när temperaturen och  pH- värdet i blodet stiger. Därför behöver behandlingen sättas in inom 12 timmar.
Katter med havandeskapsförgiftning behöver ofta akut vård och deras tillstånd kan vara livshotande. Vid misstanke kontakta därför alltid veterinär för rådgivning. Katthonan behöver få tillsatt kalcium i blodet, vilket kan innebära att du som uppfödare får vara beredd på att flaskmata kattungarna under en tid tills honan återhämtat sig.
Långtidsbehandling kan inkludera att komplettera kosten med kalciumsalter  och tillsätta vitamin D (tabletter, kapslar eller vätska), som används för att öka upptaget av kalcium från tarmkanalen. Regelbunden kontroll av blodkalcium – koncentration kommer att behöva göras av din veterinär för att säkerställa framgångsrik behandling.

Förebygg havandeskapsförgiftning hos katt
Det är viktigt att du tar ordentligt hand om din dräktiga honkatt för att hon ska få så bra förutsättningar som möjligt. Du kan börja ge ett näringsriktigt kattungefoder redan när honan parats. För att förebygga att katthonan drabbas av havandeskapsförgiftning ska hon ha en väl balanserad kost både under dräktigheten och under perioden som hon diar sina ungar.
Katter som får ett foder med lågt kalcium kan lättare utveckla eklampsi (kalkbrist)(kalciumbrist) även om det är vanligare hos hundar. Symtom på detta är ryckningar i kroppen. De verkar oroliga och nervösa och de kan drabbas av kramper. Sök veterinärvård om du misstänker eklampsi.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

* Artikeln är skriven tillsammans med och faktagranskad av veterinär Velina Siderova.

Fotnot: Bilden är lånad av Pixaabay och har inget samband med artikeln.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet