Senaste nyheter
Hem / Hund / Hilda är årets sociala tjänstehund 2016

Hilda är årets sociala tjänstehund 2016

Stroke, psykisk ohälsa eller autism. Inget uppdrag är för stort för Hilda, 5. Hon arbetar som vårdhund inom Uppsala kommun. På hundmässan 2016 ska hon ta emot priset för årets sociala tjänstehund. Vimeddjur har fått en liten pratstund med Hildas förare, Maria Boivie. 

Vårdhunden Hilda

Såhär lyder juryns motivering om vinnarhunden:

Hilda är en ovärderlig medarbetare i sitt arbete som diplomerad vårdhund. Med en boxers positiva och glada temperament har hon skapat utveckling hos patienter på såväl fysisk som psykisk nivå. Spannet av de patienter hon träffar talar starkt för hennes mångfacetterade kunskap och förmåga till anpassning. Hilda ökar välbefinnandet hos alla hon möter, vårdtagare som personal. Hilda lämnar aldrig någon oberörd.” 

 
Hur väl stämmer motiveringen in på Hilda, tycker du?

– Jag tycker verkligen att den stämmer väldigt väl! Vårdhunden träder ju in där personalen inte når fram till patienten. Vi arbetar på remiss och det finns alltid ett tydligt mål med behandlingen.

 

Hur länge har Hilda jobbat åt Uppsala kommun?

– Hilda är certifierad sedan 3 år. Först fick hon gå en ettårig utbildning, också den inom Uppsala kommun.

 

Hur hittade du just Hilda?

– Jag har själv arbetat inom kommunen i tio år, och har en profession i att hitta lämpliga hundar, så jag sökte i olika kullar. Båda Hildas föräldrar har ett lämpligt temperament för vårdhundsyrket utan att vara tränade. Detta såg man också hos valparna. Ett av Hildas syskon är räddningshund.

 

Vilka egenskaper är lämpliga för en vårdhund?

– Den måste ha en bra social balans. Det är viktigt att hunden har en ”av och på-knapp”, att den kan vara fokuserad och anpassa sig till situationen. Det är också extremt viktigt att hunden bara fokuserar på patienten, även om den också ska lyssna på sin förare när det behövs.

 

Berätta om ett par fall som berört er särskilt mycket?

– Det är ju så otroligt många eftersom vi arbetar inom både rehab, psykiatri och barn med neuropsykiatriska diagnoser. Men jag kan berätta om en kille som led av schizofreni och var svårt sjuk. Med Hildas hjälp gick han från att vara isolerad och svårmotiverad till att komma ut och kunna börja jobba. Innan kunde han inte åka buss och idag kan han själv gå ut i samhället som ven som helst.

 

Oj, vad häftigt! Hur gick det till?

– Allt handlar ju om att skapa relationer och få personen att känna sig bekräftad. Killen med schizofreni levde mycket i sin låtsasvärd och med genom Hilda fick han komma ut i den verkliga värden. Som exempelvis att när han gosat och lekt med henne en stund och hon behövde ut och kissa. Då fick han vara den som löste Hildas problem. Han gjorde något viktigt vilket i stärkte hans självkänsla.

 

Hur ska ni fira segern?

– Vi åker ju till Stockholm imorgon för att ta emot priset. Vi jobbar på fram till jul, sen ska vi fira ordentligt med god mat och tuggben!

 

Vilken är Hildas favoritmat då?

– Leverpastej, utan tvekan!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet