Senaste nyheter
Hem / Hund / Himmelska Hundar

Himmelska Hundar

Himmelska hundar

På caféet Himmelska Hundar kan hussar, mattar och hundar umgås i en avspänd miljö. Hundarna har en egen meny, där köttfärspudding lär vara populärast. Atmosfären ger en känsla av både hemmiljö och mysig pubmiljö.

Jag har stämt möte med Kate Silverek som är grundare till Himmelska Hundar. Vi träffas strax före öppningsdags innan besökarna börjar strömma in. Jag undrar hur hon kom på idén till caféet och hur det hela började.

Ett liv med djur

– Jag har sedan barnsben levt med djur – hamstrar, fiskar, hästar, hundar, katter, säger Kate. Alla mina hundar har varit gatuhundar från olika platser i Europa. Just nu har jag en hund som kommer från Polen.

Efter många år utomlands flyttade Kate tillbaka till Sverige och för fem år sedan startade hon Himmelska Hundar. Hon hade en tanke om att skapa en ungdomsgård för hundar. Kate har en stark ideologisk plattform när det gäller djurens rätt i samhället. Bra djurbudskap har blivit ledordet.

Samarbete med intresseföreningar för djurens rätt

Idag samarbetar man med en rad intresseföreningar gällande djurens rätt i Sverige och utomlands.

Längs väggarna i caféet löper ett pärlband av tavlor på husse och mattes favorit. Kate kan namnen på alla hundar och deras respektive ägare. Det kostar 600 kronor per år att få ha sin hundtavla på väggen. Avkastningen går oavkortat till någon djurorganisation. 2010 gick pengarna till Animal Without Limits i Nepal, en internationell volontärstiftelse vars syfte är att hjälpa djur i kris, kaos och i krigsområden. De utbildar människor, främst barn, till ökad förståelse för djurens situation.

På anslagstavlan finns information om kommande föredrag. Föreläsningar är en flitigt återkommande aktivitet på Himmelska Hundar.

På caféet arbetar man alltid minst två stycken. Lördag och söndag brukar det vara kö ända ut på gatan.

Jag undrar om hundarna håller sams. Det gör de nästan alltid och Kate har en teori om varför.

– Det beror på att hundarna kommer in och befinner sig i en flock. På fem år har vi haft fyra mindre incidenter, berättar Kate. Då har det ofta varit konkurrens om mat eller medhavda leksaker.

Det börjar närma sig lunchtid och matgäster med eller utan hund börjar droppa in. På menyn finns idag allt ifrån hembakade hundkex till mezetallrik. Plötsligt får Kate bråttom och jag får tacka för mig.

– Alla är välkomna hit, men hussar och mattar i päls får nobben, säger Kate med eftertryck.

Maria Fabach
info@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet