Senaste nyheter
Hem / bokrecension / Historiska hundar släpps idag

Historiska hundar släpps idag

Historiska hundar är en bok som handlar om hur olika hundar  påverkat vår historia. Hundens roll har blivit sorgligt försummad i historieskrivningen, tycker Mats Carlbom som är författare av boken. Det är dags att ändra på det!

Författaren Mats Carlbom läste om en hund som bet påven i foten, och som därmed indirekt orsakade att England bröt med katolicismen. Efter det började han leta efter böcker som handlade om hundar som gripit in i historien. Men han hittade ingen sådan bok, så därför skrev han en själv. 

Och idag släpps den på Bokförlaget Langenskiöld

”När människan och hunden började samarbeta för minst 15 000 år sedan – och enligt den senaste forskningen för kanske hela 36 000 år sedan – var det något som de båda tjänade på.

Människan fick tillgång till egenskaper som hon själv inte var i närheten av, som hundens överlägsna hörsel- och luktsinnen, och dess förmåga att snabbt ta sig fram i svår terräng – för att inte tala om nya metoder för att jaga fram byte. På så vis blev människan med hundens hjälp en mycket bättre jägare än hon varit tidigare.

Hunden fick tillgång till mat från människorna, för när jägarna fällt till exempel en mammut och inte orkade äta allt, fanns inga kylskåp att förvara överbliven mat i. Det blev massor av gott kött och smaskiga köttben till hundarna som hjälpt dem att fälla bytet.”

I boken finns ett rikligt bildmaterial på ett 20-tal hundar som förändrat världen. Ibland ändrar slumpen världens gång på ett sätt som inte hade kunnat förutsägas.

Boken berättar för läsaren om hundarna som skapat filmbolag, utforskat rymden, undsatt krigsfångar i Sumatras djungler och bitit påven Clemens VII i foten. Men även en liten Chihuahuan som ett fint kuttersmycke i Paris Hiltons knä.

Mats Carlbom har jobbat som journalist hela sitt vuxna liv. Före han började skriva böcker var Carlbom drygt 25 år på Dagens Nyheter, framför allt som politik- och utrikesreporter. Åren 1999–2002 var han tidningens korrespondent i Washington. 

 

Här kan du testa vilken historisk  hund du är.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Hoppa till verktygsfältet