Senaste nyheter
Hem / bloggportal / Hjälp för rädda hundar på nyår

Hjälp för rädda hundar på nyår

”Veckorna innan och framför allt timmarna innan tolvslaget på nyårsafton plingar det flitigt till i min mail låda.
Oroliga hundägare söker tips och råd för hur de skall överleva den fasansfulla period som många våndas över.
Jag kan inte annat än att komma med generella råd såsom att dra ned rullgardinerna, spela musik samt att ha tv apparaten på för att dämpa raketsmällarna.
Dessvärre är inte alla hundägare ute i god tid då det gäller att söka hjälp för sina skotträdda hundar, vilket är synd då hjälp finns att få förutsatt att man söker i tid.
Det här med att medicinera, att ge sin hund lugnande preparat för att dämpa ångesten inför skotträdsla diskuteras flitigt. Jag menar då på att fördelarna med att träna/programmera om hunden är större än att just ge lugnande.
Att medicinera är en quick fix, en temporär lösning som i bästa fall kan fungera någon gång men det är inget botemedel och effekten är inte bestående.
Den största skillnaden mellan att medicinera kontra att träna/programera om hunden är att medicine ring inte tillåter överraskningar. Det jag menar är att man måste som hundägare veta att ett obehag som t.ex. fyrverkerier kommer att inträffa vid en specifik tidpunkt, så att mani lugn och ro kan administrera preparatet.
Detta betyder i sin tur att man kan klara av nyårsafton just eftersom man vet att obehaget kommer att träda i kraft och kan då mota olle i grind tack vare preparat MEN….är man ute och promenerar och det helt plötsligt kommer en salva av skott är man oförberedd och kan inte hjälpa sin hund.
Mitt bästa råd till alla hundägare med oroliga hundar är att träna bort rädslan istället för att försöka medicinera bort den.
Det går i de allra flesta fall att minimera och avdramatisera rädsla för skott och fyrverkerier. Med rätt träning kan man hjälpa sin hund att bli kvitt mardröms perioderna kring nyår och valborg, resan till mål är dessutom riktigt rolig för både hund som hundägare!”
 
Må så väl/Anna
Visa att du gillar oss

Om sittfido

Hundpsykolog Anna Ögren coachar hundägare att komma i mål med träningen.

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet