Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Hjälp insekterna på traven i vinter genom att sätta upp ett insektshotell

Hjälp insekterna på traven i vinter genom att sätta upp ett insektshotell

Det lever ca 25 000 arter av insekter i vårt land. När det blir vinter och kallt behöver de någonstans att övervintra och du kan hjälpa dem genom att sätta upp ett insektshotell. 

insektshotell

Eftersom de finns så många insekter och olika strategier för de olika arterna att övervintra kommer bara några exempel nämnas i artikeln. Flera av våra bi och geting arter parar sig så sent som på sensommar/höst och då är det bara honorna som övervintrar och överlever till nästa sommar.

Kort om biet
En bidrottning kan leva 3- 5 år medan de manliga bina som kallas drönare lever från ca 6 veckor till ett par månader. Förutom drottningen finns det kvinnliga bin. De lever i 4-9 månader under vintersäsongen, men bara 6 veckor under de hektiska sommarmånaderna. De har ett hektiskt arbetsliv de veckor de lever under sommaren då de matar larver och städar. Deras tre sista veckor i livet flyger de runt för att samla pollen och nektar som de sedan tar med in i bikupan för att lagra. Arbetsbin är vegetarianer och samlar bara pollen från vegetabiliska ställen.

Kort om getingen
Det finns 3250 geting arter i världen. Getingar gör mycket nytta i våra trädgårdar genom att hålla nere antalet andra insekter som anses som skadedjur. Getingar anses som rovdjur och fångar larver och suger nektar. Till skillnad från tam biet saknar deras gadd hullingar och kan sticka flera gånger. Det är de drottningar som föds i slutet av sommaren som överlever vintern och ser till att fortplantningen fortsätter. De gamla drottningarna hanarna och arbetarna överlever inte vintern.

Kort om fjärilar
De första fjärilarna som man ser flyga omkring på vårkanten är de som övervintrat. De har krupit in någonstans där det är skyddat och gått i dvala. När vårsolen tittar fram vaknar de upp. Fjärilar kan övervintra som ägg, puppa, larv eller fjäril. Från de tidiga vårblommorna suger de nektar och får på så sätt i sig den näring de behöver.

Hjälp våra insekter att övervintra
Det kan finnas flera anledningar till att man vill hjälpa våra insekter att övervintra. Har du en trädgård med fruktträd och blommor ser du säkert fördelarna med att få dem att trivas. I vilket fall som helst gör man en insats för miljön genom att hjälpa dem. Det finns speciella insektshotell man kan bygga eller köpa färdiga. Sådana brukar locka till sig b.la. humlor och bin, fjärilar och nyckelpigor. När de kryper ut på vårkanten är de redo att börja arbeta i din trädgård.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Källa: Stadskupan 

            Allt om vetenskap

        

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet