Senaste nyheter
Hem / Häst / Hornhinneskada på häst

Hornhinneskada på häst

En ögonskada hos en häst är ofta akut och behöver undersökas av veterinär för att få en snabb och korrekt behandling.  En skada på hornhinnan tillhör en av de vanligaste skadorna och kan börja med en fluga i ögat.

Sår på hornhinnan
Sår på hornhinnan kan uppstå om hästen får t.ex. en gren i ögat eller om det flyger in en fluga som irriterar och hästen försöker klia sig själv i ögat mot ett träd eller en buske. Det kan börja med något så litet som ett dammkorn, ett frö eller en liten träflisa för att det ska bli en hornhinneskada. Ofta upptäcker hästägaren detta för att hästen står och kniper ihop ögat eller att det blivit en svullnad runt ögat.

Undersökning – så här kan det gå till
Ju snabbare hästägaren upptäcker skadan ju bättre prognos för att ögat blir återställt. Det är därför viktigt med daglig tillsyn även när hästar går på sommarbete för att kunna agera i tid.  När veterinären kommer börjar hon ofta med att titta på hela hästen och lyssna med stetoskop. Hon känner om benen är svullna eller har puls och tar tempen på hästen för att se om temperaturen är förhöjd. Veterinären undersöker ögat med en ficklampa för att se om pupillen reagerar och tittar efter skador. Sen ger veterinären en lugnande spruta med smärtstillande effekt. När medicinen börjar verka ges muskelavslappnande medel i ögonlocket så att veterinären kan undersöka hela ögat utan att hästen kniper med ögat. Med hjälp av kontrastvätska och ett laktuspapper kan veterinären se omfattningen av skadan och var den sitter. Veterinären kan då också lyfta upp ögonlocket med fingret för att känna efter om det sitter något där som kan tänkas skada hornhinnan.

Behandling
För att läka en hornhinneskada hos hästen kan det krävas behandling. Hästen brukar då få droppar och salva. En droppe droppas först för att vidga pupillen ca 15 minuter innan man lägger på salvan i ögats nedre kant.  Ögat brukar behandlas 2-3 gånger varje dag i minst en vecka beroende på omfattningen av skadan. Några dagar senare brukar veterinären vilja komma tillbaka på återbesök för att se om det blivit någon förbättring. Veterinären kan även ge en spruta med Metacam i munnen, det är smärtstillande och kan liknas med Alvedon. Den ger man för att hästen inte ska försöka gnida ögat och göra skadan värre. Eftersom dropparna gör att ögat vidgar sig så blir ögat extra känsligt mot solljus. För att lösa det kan man sy på en tygbit på insidan av en flughuva som hästen har på sig när den är utomhus. Ibland behöver hästen stå i stallet i mörker några dagar för att ögat ska kunna återhämta sig.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet