Senaste nyheter
Hem / Häst / Hovböld hos häst

Hovböld hos häst

När hösten börjar närma sig och det blir kallare och fuktigare i hagarna så finns det en ökad risk för att hästar drabbas av hovböld. Det kan komma plötsligt, men det finns en del du kan göra för att förebygga.

Symtom
Hovböld är relativt vanligt och ofta läker det fint vid behandling. Det kan visa sig i form av att hästen börjar halta och/eller blir varm i hoven. Det kan uppstå om hästen trampar på ett vasst föremål som t.e.x en sten, hoven luckras upp och bakterier kommer in. Det bildas en svullnad och ett tryck som gör att hästen får väldigt ont och inte vill eller kan gå vanligt. Ibland blir bakterierna instängda och då kan bakterierna vandra upp i benet.
När hagarna blir blöta och leriga blir hovarna mjukare och det ökar risken. Kliver hästen då på något vasst är det lättare för bakterierna att tränga in och få fäste. De hästar som har sämre hovkvalite’ har lättare att drabbas

Förebygg
Det som du kan göra för att förebygga hovböld är att noggrant ta hand om din hästs hovar. Se till att du har en bra hovslagare som skor hästen regelbundet. Var sjätte vecka brukar vara en bra riktlinje. Vissa hästar behöver skos oftare och vissa kan man sko med lite längre tidsperiod, men det rekommenderas att man i alla fall inte låter det gå mer än åtta veckor. Fråga din hovslagare och gör upp en bra plan som passar just din häst. . Det är också viktigt att hålla rent i stallet och i boxen för att undvika att bakterier tränger in i ett eventuellt sår. Ibland krävs bara ett litet sår som kan vara svårt att se direkt och därför bör kan gå igenom hästen noggrant varje dag från ”topp till tå”.

Behandla
Man behandlar hovböld genom att göra ett dränage och öppna upp bölden. Det brukar vara en hovslagare med en veterinärs samrådan som behandlar. När bölden väl är öppnad brukar trycket avta och smärtan lätta.

 

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Artikeln är faktagranskad och skriven i samarbete med Björn Berg klinikhovslagare.

Foto: Pixabay

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts …

Hoppa till verktygsfältet