Senaste nyheter
Hem / Häst / Hubertusjakten

Hubertusjakten

Vi träffade Claes Hermansson på K1 efter den årliga Hubertusjakten. K1 regementet ligger sen 1897 vid Lidingövägen i Stockholm. Claes arbetsplats har varit K1 sedan 1990. Han har varit Master (förridare) i 9 år. I 19 år har han ridit den.

Hubertusjakten är en överlevande tradition från de gamla rävjakterna i Storbritannien. Sedan1998 är rävjakt förbjuden i England och Wales. I dag rids den som en symbolisk jakt och inte som jakt på levande vilt. Hubertusjakt rids sen mer än 100 år även i Tyskland, Danmark, Polen, Holland och Belgien. Hubertusjakten kan närmast likna fälttävlan – en krävande bana med fasta hinder. Loppet avslutas med ett upplopp, där det handlar om vem om som kan fånga rävsvansen (som hänger upphängd en bit ovanför målsnöret). Den som kniper rävsvansen först vinner! Jakten brukar äga rum runt 3:e november som är Sankt Hubertus dag. Till sin hjälp hade Mastern Claes Hermansson två ryttare – Pikörer. Mastern rider längst fram och får inte passeras. Pikörerna markerar banans bredd som inte får överskridas.

Lördagen 29:e oktober blev en strålande dag. Drygt 300 personer varav många var hundägare, hade samlats i solskenet på Gärdet för att titta på jakten. Starten skedde i Liljansskogen med ca: 30 ryttare, för att sedan fortsätta mot Gärdet. Efter att ha avverkat en handfull respektfulla hinder, red man vidare ut på Södra Djurgården, där skaffning vankades. Tillbaka på Gärdet återstod ännu en hinderrunda och sista sträckan – upploppet. Efter en rafflande och dramatisk spurt, vann på en lånad häst den unga Vera Johansson! År 2010 gjorde hon lumpen på K1.

Hubertusjakten

Hubertusjakten

Claes Hermansson minns Hubertusjakten -95, när det kom 3 decimeter snö på morgonen. Vi blev bara 10 som kom till start, de flesta som skulle startat satt fast i bilköer. Så småningom anslöts sig några till så att vi blev 16- 17 ekipage inför avslutningen. Nej, jag anser inte att jakten är speciellt farlig. I 19 år som jag ridit, har man behövt tillkalla ambulans 5 gånger. Man skall då tänka på att vi tränar i 5 veckor varje år inför jakten. Vid varje tillfälle är det mellan 20 till 30 ekipage som deltar, vilket tillsammans blir 2000-3000 ritter under dessa år. Min arbetsdag börjar klockan 06.30 med ett fyspass på en halvtimme, berättar Claes. Här i stallet arbetar totalt 4 plutoner om vardera ca: 30 personer, nästan jämt fördelat mellan kvinnor och män. Sedan de sista frivilliga värnpliktiga ryckte ut efter sommaren i år är alla soldater nu anställda. Arbetsfördelningen går till så, att en pluton arbetar med att mocka, ryckta och sköta om hästarna, samt rida ett pass under förmiddagen. Under tiden rider och tränar den andra plutonen. Till eftermiddagens pass skiftas uppgifterna. De två andra plutonerna är på Högvakt, ledighet eller stridsövningar och byter sedan till ridning och stalltjänst kommande vecka. Claes presenterar den häst som han rider: Regent 8 år! Den älskar att hoppa och har ett fantastiskt driv mot hindren. Han gick som första häst vid Kronprinsessans bröllop förra året. Man kan ju inte ha en häst som backar om den blir skrämd – då stannar ju hela kortegen. Regent bara går på. Jo, Regent är verkligen speciell – när jag går ut ur boxen, lägger han bak öronen och blir jättesur för att jag slutat klappa honom. Vi har varit tvungna att flytta på hästar som han blir svartsjuk på när jag går in till dem. Han sparkar då på boxen och för ett herrans liv. En fantastisk häst, intygar Claes.

Hubertus

Maria Fabach

info@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

2 kommentarer

  1. Vilka snyggingar!
    😉
    /Maria

  2. snyggt med 2 st fuxar, synd att han inte hade lång pannlugg också. Linda

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet