Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundar kan röja vinterhindren för funktionshindrade

Hundar kan röja vinterhindren för funktionshindrade

Vintern är en tuff tid för personer med rörelsenedsättningar, särskilt om man använder rullstol. Men med en dog ski kan alla ta sig ut i vår vackra natur!

taina_dogski

Är du hundintresserad, har en funktionsnedsättning och upplever att det är svårt att ta dig ut i naturen? Då kan vi tipsa om dog ski. Vi har pratat med Taina Teräs i Robertsfors, som tävlar i draghundssport i en specialbyggd kälke – en dog ski.

Hej Taina! Hur kom du i kontakt med dog ski?
– Jag har hållit på med draghundar sedan åttiotalet, och fick en ryggmärgsskada någon gång 96-98 och blev förlamad i benen. Efter min rehabilitering ville jag börja med draghundar igen, så jag skaffade mig en hund till att börja med. Tillsammans började vi träna, han drog mig i rullstolen, och när det blev snö byggde jag en egen dog ski (en specialbyggd kälke).
– Jag är en riktig tävlingsmänniska som vill att hundarna ska springa fort, fort, säger hon.

Så småningom skaffade sig Taina fler hundar och började tävla. Eftersom det inte finns några särskilda tävlingar för funktionshindrade i Sverige så tävlar Taina i vanlig klass.
– Jag tävlar i sprint, med fyrspann. Då kör man lite kortare sträckor, och det gäller att hundarna springer så fort som möjligt från A till B. Själv tävlar hon i fyrspann och har på grund av sin funktionsnedsättning dispens från vissa regler.
– Till exempel kan jag inte ta upp en hund i säcken om den blir trött, men eftersom distanserna är så korta blir det aldrig något problem.

Taina tränar också hundar åt andra som kör dog ski. Om ett par veckor bär det av till Kanada med hennes åtta hundar. Då är det inte hon själv som ska köra.

Tränas dog ski-hundarna på ett särskilt sätt?

– Man måste träna lite mer dressyr med dem, t.ex. att de ska lyssna på vad föraren säger eftersom föraren inte kan vara så fysisk.

Är vissa draghundsraser bättre lämpade än andra att köra just dog-ski med?
– Eftersom hundarna ska vara särskilt framavlade för ändamålet använder man blandrashundar. Mina hundar är avlade i flera generationer, det finns husky, foster, pointer och lite greyhound i dem. Men foster är ju en bra ras om man föredrar renrasiga hundar. Och Sibirian husky är väldigt populär. Men blandrashundarna är oftast lite snabbare än de renrasiga., säger Taina.

En livsstil

Alla som kör har egna hundar och egen utrustning.
– Egentligen kan man säga att detta inte är någon sport, utan en livsstil!, säger Taina med ett skratt. 
Och visst har hon rätt i det! Draghundsport kräver ju att man dels har ett boende som har plats för både hundar och utrustning, man lever ju med hundarna hela tiden. Det är inte heller någon billig hobby.

Hur gör man om man vill börja med dog ski?
– Man kan kontakta mig så kan vi ordna så att de kan få prova på. Jag sammarbetar också med en amerikansk kille som håller på att designa en kälkmodell som vi eventuellt skulle kunna producera, men det kräver både tid och pengar. Men man kan också kontakta sin närmaste Draghundsklubb, där kan man få låna hundar och så kan vi kanske skicka en kälke.

– Jag hoppas att innan jag dör, ska det bli en egen  klass för dog ski-förare!

Läs mer på Draghundsportsförbundets hemsida och kontakta Taina Teräs på Tfn 0934-501 03 eller 073-080 03 39.

Läs även: Draghundsport – så funkar det!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se


Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet