Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundbiten i tjänsten

Hundbiten i tjänsten

Brevbäraren börjar sin arbetsdag tidigt på morgonen med att sortera posten, som ska delas ut. Därefter ger brevbäraren sig av antingen till fots med bil eller med cykel. Att hundrädsla och risken att bli hundbiten förekommer bland brevbärare är det kanske inte alla som tänker på.

Hundbiten i tjansten

En brevbärare arbetar ensam när han delar ut posten och arbetet kan vara både stressigt, fysiskt och psykiskt påfrestande.Vi har pratat med några brevbärare om hundrädsla och hur de upplever lösa hundar i samband med att de lämnar post. Christian Gonzalez är en av Sveriges 12000 brevbärare. Han har valt att träda fram och berätta om när han blev hundbiten i tjänsten och hur det påverkat honom efteråt.

Christian Gonzalez har varit brevbärare i tio. Brevbäraryrket är annorlunda idag – man skall kunna rotera mellan alla arbetsuppgifter och distrikt. Vi skall även kunna stå i disken på postens företagscenter.
Tidigare gick man på ett och samma distrikt i flera år, då kände man till människorna och även till vilka som hade hundar och katter, säger Christian. Man visste helt enkelt var man skulle vara extra försiktig.
Jag blev hundbiten en dag i slutet av sommaren, då jag var på väg leverera ett paket i en villaträdgård. Utan förvarning kommer en cockerspaniel bakifrån och hugger mig i benet. Jag skriker till och känner först nästan ingen fysisk smärta. Sedan dyker ägaren upp, men till min förvåning började han intressera sig för hur hunden mådde! Det började göra ordentligt ont, men jag lyckades ta mig tillbaka till jobbet med blodet rinnande i byxorna. En arbetskamrat tog mig till sjukhuset, där jag fick en stelkrampspruta.
Idag är smärtan i benet borta, men minnet från händelsen finns kvar. Hundrädslan är kvar och speciellt rädd blir jag när jag ser lösa hundar. Hussar och mattar, berättar alltid hur snäll och tillgiven deras hund är – men kanske inte mot oss brevbärare, avrundar Christian.
Om en brevbärare stöter på en lös hund, som han upplever uppträder hotfullt, har då rätt att sätta sin säkerhet i första hand.

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet