Senaste nyheter
Hem / Hund / Hunden Vatttie medverkar till ett renare Europa

Hunden Vatttie medverkar till ett renare Europa

Det svenska paret Cecilia och Christian är just nu ute på skräpplockarturné ute i Europa tillsammans med sin hund Vattie som är av rasen Australian kelpie. Planen är att ta sig genom Europa till fots på ett år.

Den 25 februari 2016 hoppade Cecilia och Christian Meller på färjan i Sverige för att ta sig till Tyskland som första destination. Det är inte första gången paret Meller har varit engagerade i skräpfrågan. Tanken är att de ska vara borta till 2018 och då har hunnit med att ta sig genom bl.a. Frankrike, Spanien och Portugal.

Stort engagemang för miljön
Cecilia har sedan länge haft funderingar på att göra en skräpplockarturné’ genom Sverige. Hon såg det som ett kul projekt och engagerar sig stort i miljön. Först när paret skaffade Vattie blev tanken mer verklig hos Christian och första turnén gjordes genom Sverige. På den numera obligatoriska morgonrundan tillsammans med sin nya familjemedlem tar de med det skräp de hittar på vägen och sorterar det. Det har blivit en miljörutin.
-Vi väljer att inte lära Vattie att plocka upp det som ligger på marken, eftersom det kan vara fullt av bakterier och det ligger en hel del vassa föremål i naturen, säger Christian. Men det skulle nog inte vara något problem att lära in det. Koppel, pinnen och sitt eget koppel  tar hon upp på kommando.

Kelpie en ras med arbetsvilja
Vatti är 1 år och 5 månader gammal. Folk tycker att hon är en lugn och sansad hund för sin ras. – Hon är en väldigt bekväm hund, som anpassar sig lätt och tycker om utmaningar. Hennes energi tar aldrig slut och att resa på detta viset med oss verkar passa henne bättre än vad vi någonsin hade kunnat hoppas på, säger Christian.

Vi skaffade hund i hopp om att kunna vandra med den. Vi valde en Kelpie då den passade vår syn på storlek och arbetsvilja hos en hund för vårt ändamål. Arbetsvilja är något Vattie har massvis av så det känns som det perfekta valet för oss.

Vana vandrare
Christian och Cecilia vandrar en del och vid varje resa som de har gjort, har de alltid en egen påse för skräp med sig. – Det har alltid slutat med att vi plockar upp andras skräp som vi hittar på vägen, berättar Christian. T.ex. vid fina utsiktsplatser och rastplatser där många samlas för att njuta av naturen. Vi var i Skottland och vandrade i bergen när vi hittade skräp och det gör upplevelsen lite sämre än vad den kunde ha varit. När de sen skaffade Vattie och varje morgonrunda resulterade i att de fick plocka mer skräp på deras egen gata och i parken bredvid så blev skräpet mycket mer påtagligt. – Särskilt när man försöker lära sin valp att inte äta allt som ligger på marken. Då kom vi på det, varför inte göra detta till en grej? Uppmärksamma problemet och med lite tur kan vi även ändra folks vanor från att slänga skräpet på marken till att plocka upp det som de ser ligga där.
Det var även i Skottlands berg vi fick idén till Vatties namn: Burn O’ Vat. Som då är en grotta från senaste istiden.

Kickoff i Helsingborg
Dagen innan de hoppade på färjan för att påbörja sin europavandring, hade de en kickoff i Helsingborg. I samlad trupp plockades skräp på allmänna platser. Människor inspirerades och på vissa arbetsplatser gick man ut på lunchen för att rensa upp i naturen. – Vår grundtanke är att förändra människors vanor. Få dem att förstå att det är naturligt att ta med sig sitt eget skräp, säger Christian. För det första att man inte slänger sitt skräp på marken eller i naturen oavsett var man är eller hur långt det är till närmaste papperskorg. Steg två är att få folk att förstå att ska källsortera. Steg tre är att man ska bidra till mindre skräpkonsumtion.
Skillnader mellan länder
Då paret inte har hunnit genom alla länder än så är det svårt at jämföra och bedöma i vilket land invånarna är bäst på att ta hand om sitt skräp än. – Vad vi har sett hittills är tyskarna betydligt bättre på att hålla rent i naturen än svenskarna, säger Christian. Någon riktig statistik har de ju förstås inte utan kan bara jämföra med de platser de varit på generellt. – Vi har vistats på två olika vandringsleder i Tyskland och vi upplever nog att den första leden hade mindre än andra leden, det kan vara dock på grund av att vi går genom många stora samhällen och där är alltid mest skräp nära stora samhällen, menar han.
Tanken bakom
– Hela grundtanken är att ändra folks vanor med hur man hanterar det skräpet man själv förbrukar.
På deras blogg Walk of nature, berättar de också om sina erfarenheter om att resa med hund. – Vi vill visa att det inte alls behöver vara svårare bara för att du har en hund med dig. Tvärtom det är en perfekt reskamrat och vän att ha med sig, säger Christian.

Få människor att ändra beteende
Enligt Christian är det ofta kunskap som saknas hos människor. – Ingen människa kommer att engagera sig tillräckligt mycket utan kunskap om problemet i sig. Med kunskap tror vi att de människor som kanske inte engagerar sig i naturens välmående nu, kommer till insikten att de också behöver ändra sitt beteende och vanor.
Att de människor som vi träffar på vägen eller följer vår vandring berörs och inspireras av vår insats, hoppas Christian och Cecilia.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Our Walk Of Nature

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Hoppa till verktygsfältet