Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundens drömmar

Hundens drömmar

Har du någon gång vaknat av att din hund har ylat till i sömnen? Tassarna vevar i luften eller svansen viftar?

Enligt forskning har hundar REM-sömn stadier och drömmer. Vissa hundar snarkar och en del snarkar riktigt hårt. En hund som snarkar kraftigt kan lida av sömnapné. Faktum är att hundens drömmar liknar människans på flera olika sätt.

hundens sömn

Förmodligen påverkas hundens drömmar delvis av, vad de upplevt under dagen. I ett nummer av tidningen Modern Psykologi skriver man i en artikel om just djurs drömmar och på vilket sätt de tycks likna våra.  Även människan och hundens sömnmönster liknar varandra och hur de går igenom de olika sömnstadierstadierna.  REM -sömn står för rapid eye movements (snabba ögonrörelser) och är den djupare fasen av sömnen när man vanligtvis drömmer.

Men vad drömmer hundar då om egentligen? Ingen har ju egentligen lyckats bevisa vad hundar drömmer om utan vi kan bara gissa och tro. Man tror att hundar kan drömma mardrömmar om skrämmande händelser,  drömmar om vardagliga händelser  och lustfyllda drömmar om en favoritsysselsättning som ett äventyr i skogen eller om  den stora saftiga köttbiten.

Det finns forskare som hävdar att hundars drömmar är viktiga. Forskarna hävdar vidare att den mindre hunden drömmer oftare än den större hunden och hundens drömmar förekommer oftast när hunden är valp.

Sömnapné hos hund

Om din hund snarkar högljutt kan det vara ett tecken på sömnapné.  Det är vanligast hos raser som t.e.x engelska bulldoggar och  mopsar eller hos överviktiga hundar.  Sömnapné kan orsaka problem med andningen och leda till kronisk sömnbrist. Påverkas den välbehövliga REM -sömnen blir din hund blir trött under dagen.

I de fall där sömnapnén är orsakad av övervikt är oftast en viktminskning en tillräcklig åtgärd för att bli av med problemet. I de fall där sömnapnén beror på en missbildning i näsborrarna eller andningssystemet kan det krävas kirurgiska åtgärder.

Hundar behöver precis som vi människor tillräckligt med sömn för att må bra, därför är en trygg plats att sova på och välbehövlig sammanhållen sömn viktigt för den optimala hälsan.

De allra flesta har väl hört utrycket – väck inte den björn som sover.  Detsamma gäller hundar, låt din sovande hund drömma ifred. För inte vill du väl själv bli väckt mitt i drömmen!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Läs mer om hundar och sömn här

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet