Senaste nyheter
Hem / Hund / Hundfrisörer får inte höra skvaller

Hundfrisörer får inte höra skvaller

Dog planet startades för sex år sen och har sedan dess utbildat 80 hundfrisörer från hela Norden. Skolan startar två gånger varje år, med sex elever vid varje tillfälle. Idag råder det brist på utbildade hundfrisörer i Sverige. I utbildningen ingår det både teoretisk och praktisk undervisning. Eleven klipper mellan 50 -60 hundar. Efter avslutad utbildning är titeln diplomerad hundfrisör. Lärarna rekommenderar att man skaffar sig ytterligare praktik och erfarenhet efter utbildningen. Hundfrisör är ett hantverksyrke och kunskapen förvärvas genom erfarenhet.

Pernilla Persson är hundfrisör och arbetar på Dog planet. Efter att hon utbildat sig där, valde hon att starta eget företag. Hon hyr idag in sig i deras lokaler.
Utbildningen kan vara fysiskt rätt hård med tunga lyft. Många hundfrisörer tar inte emot vissa raser eller vissa storlekar på hundar. Jag tar allt så länge jag klarar det tekniskt – att klippa hunden eller trimma dem, säger Pernilla. Det är fysiskt krävande att lyfta upp en hund på ett bord eller i ett badkar.

Hundtrim
Under intervjun ringer plötsligt telefonen. En kund vill boka in sina hundar för klippning. Många väljer att passa på att klippa sina hundar då kurserna pågår, eftersom det är billigare att klippa hos eleverna. De som lämnar sina hundar för klippning till eleverna, får ett kraftigt reducerat pris, men man ska vara medveten om att elever lär sig fortfarande. Man kan inte förvänta sig att det är en färdigutbildad hundfrisör med flera års erfarenhet som klipper. Visserligen klipper de alltid under handledning, men de är här för att lära sig. 99 % av våra kunder går nöjda härifrån.

hundfrisörer
Hundar som ska trimmas, ska inte badas tio dagar innan eller efteråt, för att undvika inflammationer i hårsäckarna. Det är också mycket svårare att trimma en ren hund – man får sämre grepp, upplyser Pernilla. När man trimmar använder man någonting som heter trimkondomer eller trimkniv. Det finns ca 400 hundraser i Sverige och vi klipper efter varje rasbeskrivning.
Pernilla utför inte bara klippning och trimning. Vill man lämna in sin hund för ett bad går det också bra. När Pernilla får en bokningsförfrågan, ber hon uppgifter, om hunden är vaccinerad, ras, hur gammal hunden är och om den har eventuella smärtor någonstans.
För att jag ska kunna ta hand om hunden på rätt sätt, vill jag gärna att hunden lämnas kvar här utan matte eller husse. Det fungerar lite som med hundar som med barn. De blir alltid lättare att hantera utan att ägaren är närvarande. Det är ganska varierande i vilket skick pälsen befinner sig när Pernilla tar emot dem. Vissa hundar rakas helt enkelt ner, efter matte eller husses önskemål.
Pernilla har blivit hundbiten en gång i arbetet. Det var i samband med kloklippning. Helt plötsligt bet hunden utan förvarning. Under våra kurser och i vårt arbete, lär vi oss att läsa av en hund, säger Pernilla. Skakar den lite i läppen, är den lite sur. Hur är öronen? Hur är hållningen? På den hunden, som bet mig märktes ingenting. Jag ringde upp ägaren och frågade om hunden hade alla gällande vaccin. Det hade den. Ägaren upplyste då om att hunden kunde vara lite ”bitig”.
Mina händer är mina arbetsverktyg, blir jag biten i en sena kan jag bli ganska illa skadad. Det är bättre att ägaren förvarnar mig, om hunden har eventuella egenheter, så att jag kan vara beredd. Jag kan använda min auktoritet på ett bra sätt och visa hunden att det är inte är någon fara – på ett vänligt men bestämt sätt!
Jag har ett höj och sänkbart badkar, de flesta hundar går att lära att gå i och ur badkaret. Men självklart är det ett yrke som är fysiskt krävande för rygg, axlar och händer för hundfrisören.
På Dog planet finns även dagis för hundar, hundfrisörutbildning, hundsalong – klippning, trimning, bad, rehab och massage. Hunddagiset rymmer ca ett 40 – tal hundar av varierande raser och storlekar. Tio hundar kommer in med sin dagisfröken. De har varit på sin vanliga morgonpromenad i 2,5 timme. Tio trötta hundar går upp för en trappa till sina egna sovplatser. Det är dags att koppla av en stund i de sköna skinnsofforna efter morgonrundan.

hundfrisörer

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Hoppa till verktygsfältet