Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 2 / Cane corso

Cane corso

Rasen utvecklades främst från de gamla romerska molosser hundarna. Den var  vanlig i hela Italien, de senaste århundrade är den mest vanlig i Apulien i södra Italien. Rasnamnet kommer från latinets ”cohors”, som betyder ”försvarare och väktare av gården”. Förr användes den till allehanda sysslor för att tjäna människan. Corson användes främst som  vakt- och gårdshund, senare även vid jakt av högvilt, vilket passade rasen utmärkt med dess styrka och mod i kombination med den atletiska kroppen.

cancorso-svart-helfigur-sommarbildn-rasbild

Användningsområde
Rasen är av vakt- och gårdshunds typ vilket man ska ta hänsyn till vid val av denna ras. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Hälsostatus
Cane corso är allmänt en tålig hund, på gott och ont. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer.

Utseende och skötsel
Den ska vara , stabil, vaksam och uppmärksam, med en hel del vaktinstinkt. Rasen är inte alltid förtjust i främlingar. Rasen behöver en god social miljöträning under uppväxten för att utvecklas optimalt. Rasen ska inte vara orolig ,osäker  eller temperamentsfull. Det är en uthållig, stark och mycket tålig, aktiv och rörlig hund och kräver ett visst mått av motion och rörelsefrihet. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet. Cane corso är en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Den är en kraftfull ras. Huvudet är stort och typiskt för en moloss. Mankhöjd för hanar är 64–68 cm och tikar 60–64 cm. Vikt för hanar är ca 45–50 kg och för tikar ca 40–45 kg. Pälsen är kort, glansig och mycket tjock med någon underull. Färgen är svart, blygrå, skiffer, ljusgrå, ljust fawn (gulaktig), hjortröd, mörk fawn och brindle. Rasen har en  lättskött päls. Den bör badas och borstas vid behov.

 

 
 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet