Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / American staffordshire terrier

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier kommer från rasen pitbull. Trots att rasen har en historia som kamphund, har den sedan den erkändes som självständig ras av Amerikanska Kennelklubben 1936 istället avlats för egenskaper som gör den till en bra familjehund. Den är nära besläktad med den engelska staffordshire bullterriern och har därifrån fått sitt namn. 1991 registrerades den första american staffordshire terriern, eller amstaffen som den också kallas, i Svenska Kennelklubben.

american-staffordshir-terrier-utstallning-fardigt-raskort

Användningsområde
American staffordshire terrier är en trevlig familjehund som också tycker om bruksgrenar som spår eller lydnad. Den ska vara modig och intresserad. Rasen kan vara förarvek vilket gör att den gärna vill var till lags, men den kräver en fast hundvan person i sin uppfostran. Samtidigt som den med sitt stora behov av närhet av människor nästan kan upplevas påträngande, så är det inte en ras som viker sig för andra hundar. Den vill gärna vara med där det händer och är uppmärksam på sin omgivning.  Amstaffens bakgrund kan göra att människor blir osäkra, därför är det positivt om man som ägare visa extra hänsyn mot dem i sin omgivning. Som med de flesta raser kan det vara bra att gå på hundkurs hos en instruktör som känner rasen väl. Det är viktigt att man som blivande hundköpare tar reda på och sätter sig in i rasens egenskaper.

Hälsostatus
Rasen är i stort sätt frisk men vissa åkommor finns. I rasen förekommer hudåkommor som klåda, utslag, röda tassar och allergier. En stor andel av de röntgade hundarna har höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Rasen har hälsoprogram från 2014-01-01 för HD samt ED med krav på att föräldradjuren har officiell HD- och ED-status före parning. Det förekommer också korsbandsskador. En annan rassjukdom är cerebellär ataxi (NCL-A, ostadighet och koordinationssvårigheter, s.k. amstaff ataxi) som är en obotlig neurologisk sjukdom. 

Utseende/skötsel
American staffordshire terrier har en lättskött kort päls. Pälsen är vackert glansig och de förekommer i ett flertal färger ofta med vita tecken. Den ger uttryck åt att vara ”musklig” men ändå smidig.

Mankhöjd för hanar är 46–48 cm och för tikar 43–46 cm. Vikten för hanar är 28-33 kg och tikar 19-25 kg. Alla färger förekommer. Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt.

 
 
 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet