Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Australisk terrier

Australisk terrier

Australisk terrier kommer från Australien där den förutom att vara sällskap även hjälpte till på gårdar och i gruvor. Hunden skulle klara allt från vakt av gården till skadedjursbekämpning, av t ex råttor och ormar. I viss utsträckning användes den också som vallhund. Redan 1872 visades hundar av denna typ på Melbourne-utställningen, och den första rasstandarden skrevs 1887.

 

Användningsområde 
Australiska terrier är tuff. En stor hund i en liten kropp. Klarar det mesta som en stor hund gör. Dagens australiska terrier är lättskött och ett bra sällskap för alla åldrar. Den är trots sin litenhet sportigare och tåligare än man kan tro. Hunden är känd för sin vaksamhet och vighet. Dessa egenskaper gör den lämplig för skogspromenader, lydnadsplanen eller agilitybanan. Rasen är fortfarande liten i Sverige.
Denna hund är barnkär, pigg, glad, modig och uthållig. Den skäller inte mycket, men skallet är kraftigt i förhållande till storleken, oavsett anledning. Australisk terrier är energisk ute men mera stillsam när den är inne. Den är tuff i temperamentet och är känd för att vara vaksam. Rasens vighet gör att den lämpar dig bra inom lydnad och agility.

Hälsostatus 
Australisk terrier är frisk, robust och lättskött och har en livslängd på cirka 10–16 år.

Utseende och skötsel 
Mankhöjden är ca 25 cm och vikten ca 6,5 kg för hanar, medan tikarna är något mindre och lättare. Rasen är strävhårig och ger intryck av styrka och spänst. Pälsen finns i två färgkombinationer; stål- till gråblå och rödgul enfärgad. Ett typiskt karaktärsdrag hos rasen är håret på hjässan, som bildar en tofs, Den har också en rejäl ”halskrage”. En Australiens terrier ska trimmas 2–3 gånger om året, samt genomkammas ett par gånger i veckan med stålkam, då hålls hemmet så gott som hårfritt. Utställningshundar kräver däremot kontinuerlig trimning.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet