Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier

 

bedlington
Bedlingtonterriern härstammar från England. Vid förra sekelskiftet korsade man in whippet i rasen vilket gjorde att utseendet och temperamentet förändrades. Rasen blev elegantare och vänligare i sitt sinnelag men behöll sitt mod och självförtroende. Bedlingtonterriern är ingen typisk terrier och kan utseendemässigt inte jämföras med dessa. Rasen kom till Sverige 1906.

Användningsområde
Gruvarbetare och smeder avlade i början av 1800- talet fram en terriertyp som hade bra arbetsegenskaper. De var jakthundar som jagade grävling, hare och råttor. De hade även ett mycket stort mod som användes i kampsport.
En Bedlingtonterrier är en ras som älskar motion. Det är en allroundhund som passar de flesta typer av människor. Ett stort nöje är att få springa i full galopp på stora ängar, eller gå långa promenader i skog eller fjäll.  Men den nöjer sig också med vanliga promenader. I England använder man fortfarande den till jakt i sen speciell gren som heter working bedlington. Rasen är duktig på viltspår. Den är smidig och passar bra även för agility. Det finns en del hundar inom rasen som duktiga på lydnad.

Hälsostatus
Hos bedlintonterriern finns det en rassjukdom som kallas för koppartoxicos. Hunden drabbas av en stor kopparansamling i levern. Men tack vare seriösa uppfödare har man idag bra kontroll på sjukdomen så att valpköpare inte skall behöva få en sjuk hund. Hundens föräldrar bör vara DNA-testade i Sverige via SLU (Statens Lantbruksuniversitet).

Utseende & skötsel
Det är en mellanstor hund, runt ca 41 cm i mankhöjd, vikten är ca 8-10 kg. Färgen kallas blå, sand- eller leverfärgad med eller utan tan tecken. Rasen har ett annorlunda utseende, den liknar en vinthund mer än en terrier. Pälsen på huvudet brukar också väcka uppmärksamhet. Det finns ett syfte för ”hättan” på huvudet, i början användes rasen ofta till grytjakt och då skyddade pälsen på huvudet samt tofsarna på öronen hunden mot att bli attackerad av djuret i grytet. Pälsen behöver borstas minst en gång i veckan och klippas ca var 6-8 vecka. Eftersom bedlington terriern inte fäller finns det många allergiker som klarar av den. Rasen har ett mjukt temperament men är djärv. Den kan vara reserverad mot främlingar. En Bedlingtonterrier gillar också att mysa i soffan. Det är en tyst ras som inte skäller så mycket. En bedlington är mycket envis och kräver en trygg ledare för att inte bli odräglig.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet