Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Borderterrier

Borderterrier

borderterrier
Borderterrier

Borderterriern kommer från trakten där Skottland och England möts, The Border District. Den enhetliga typen för rasen har funnits länge. Dess uppgift var att hålla jordbruksmarkerna fria från rävar, men också grävling, utter, kaniner och råttor. Det har pratats stamtavlor som går tillbaka ända till 1700-talet. Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1921.

Användningsområde
Border terriern används mest som grythund, men används också som stötande/kortdrivande hund. Viltspår, lydnad och agility är också aktiviteter som passar rasen. Det är en ras som behöver aktiveras och den passar bra till den aktiva familjen.

Hälsostatus
Borderterriern är allmänt en frisk ras. Men hos vissa individer förekommer det kramper, immunförsvarsproblem som gör att hunden får klåda, allergi, öron- och ögoninflammationer samt problem med magen. Tikar kan få pyometra (livmoderinflammation).

Utseende & skötsel
Hanens vikt bör ligga på ca 6–7 kg och tikens vikt på ca 5–6,5. Den ska ha benlängd och styrka att orka följa en ryttare till häst. Pälsen är dubbel med varm underull och sträv vattenavvisande överpäls. Färgerna är röd, vetefärgad, grizzle (grå-röd-melerad) med tantecken eller blå (svart-blå-grå-melerad) med tantecken. Man trimmar pälsen två gånger per år och borstar hunden regelbundet. Huvudet bör likna en utters med bred platt skalle och kraftig nos.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet