Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Ceskyterrier 

Ceskyterrier 

Ceskyterrier är en korsning mellan sealyhamterrier och skotsk terrier. Man hade som syfte att utveckla en välpigmenterad, kortbent och lättbyggd terrier. I närheten av Prag startades år 1949 arbetet med att avla fram den karakteristiska ceskyterriern av Frantisek Horak från Klanovice. Ceskyterrier visades första gången på utställning 1959 och godkändes internationellt 1963.

scheskyterrier

 

Användningsområde 
Ceskyterrier är numera en sällskapshund, men var tidigare avlad för jakt på räv och grävling. Ceskyterriern prioterar familjen högst. Vad det gäller jakt på vilda djur klarar den av att döda mindre skadedjur och t.ex. en råtta. Rasen fungerar mycket bra med andra husdjur. Allt från hästar till kaniner.

Hälsostatus
Ceskyterrier är en mycket frisk och sund hund och för det mesta älskar den mat. Men den blir inte så ofta överviktig. Ceskyn har inga problem med att gå lös, då den med sin kärlek följer sin flock på promenader. Ceskyn har lätt att göra sig förstådd genom sim signalstyrka. Att äga en Ceskyterrier betyder att man måste ha mycket tid för sin hund, och låta den vara medlem i vardagen. Rasens livslängd på runt 11–13 år är inte ovanlig. Mankhöjden är mellan 27-32 cm och vikten är 6-10 kg. Två färger förekommer – gråblå (föds svarta) och ljust kaffebruna (föds chokladbruna). Hos båda varianterna förekommer tecken i gult, grått eller vitt.

Utseende och skötsel  
Pälsen är lång och fin, men inte alltför mjuk, svagt vågig och silkesglänsande.  Pälsen ska borstas och kammas regelbundet. Ceskyns päls bör klippas fyra gånger per år, vilket är lätt som ägare att lära sig själv. Rasen fäller inte men ska hunden på utställning måste man lära sig att klippa den efter reglerna. Hunden är mycket envis och trots sina korta ben orkar den nästan gå hur långt som helst. Promenaden måste dock utföras i lagom takt och hunden får inte utsättas för alltför hård motion som t.ex. cykling. Ceskyn behöver sällskap och ska inte lämnas ensam under många timmar.

 

 

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet