Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / English toy terrier

English toy terrier

English toy terrier var fram till 1960-talet känd under namnet miniature black & tan terrier. Den är den äldsta brittiska dvärghundsrasen i sitt ursprungsland. 1962 ändrades namnet till English toy terrier. Hunden har varit en trogen vän i de brittiska och norska kungahusen och också hos många brittiska grevar och hertigar. Rasen har en otrolig anpassningsförmåga, och den har en bakgrund som är historisk vad gäller både knä-, gryt- och råtthund.

Användningsområde
English toy terrier är främst en sällskapshund och den passar bra i ett modernt stadsliv då den är både liten och renlig. Det är en bra och vaksam hund med ett gällt skall som låter som ett alarm. När det regnar vill den helst stanna hemma annars följer den gärna sin ägare överallt.  Det är en intelligent, glad, vaken och sportig liten kompis.
English toy terrier beskrivs som en orädda, aktiva, nyfikna och optimistiska. Att med sina ägare vara ute när det är varmt och gå en promenad tycker de om.  De tycker också mycket om hundsporter som agility och att göra tricks. Valparna älskar om att gräva och hittar mycket bus. Den har en mycket späd kropp. Det är mycket sällsynt med aggressivitet. Rasen är inte rädd för höjder är mycket smidig och har bra balans. Rasen är en tillgiven, vänlig och en mycket omtyckt kompis.

Hälsostatus
English toy terrier lever ett långt liv, en del hundar kan bli 11-13 år. Det är en frisk ras som även kan bli upp mot 16 år gamla.

Utseende och skötsel

English toy terrier ska inte vara spenslig eller svag. Den rör sig elegant, med framåtdrivande starka steg.  Rasen påminner om ett varmblod med sin ädla gång. Färgen är svart med tantecken och dess päls ska vara tät, blank och slät. Mankhöjden för både tikar och hanar 25-30 cm och vikten cirka 2,7- 3,6 kg.  Dess öron är formade som en ljuslåga, vilket är mycket karakteristiskt för rasen.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet