Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier är en gammal ras som ignorerades under en lång period. Rasen var ett modernt avelsexperiment. Inte förrän på 1800-talet accepterades den av de jagande herrskapsfolket. Det är en mycket lokal variant inom det begränsade området Glen of Imaal (glen = dal) och har använts som robust gårds- och grytjakts hund i århundraden. Under århundrande har den har den bara funnits lokalt i den ensliga dalen Glen of Imaal, County Wicklow, Irland. Först 1934 blev rasen känd av den irländska kennelklubben.

Användningsområde
Irish glen imaal terrier har i sitt ursprung använts för jakt på grävling och utterjakt och även till jakt. Men också som sällskapshund. Att aktivera hunden med långpromenader och träna den i agility och med sök- och spårarbete är bra för den. Det är viktigast för hunden att få vara med familjen överallt, både att bada och att ligga i soffan. Irish glen of imaal älskar när familjen är samlad för att den har en stark flockkänsla är den en god familjevän.
Irish glen imaal är vanligtvis vänlig och vill vara till lags. Hunden har en intensiv jaktlust och den är mycket modig när det behövs. Irish glen imaal har ett stort självförtroende och är mycket envis, social och orädd. Idag lägger man i aveln stor vikt på att behålla rasens stabila psyke och dess fina temperament. En irish glen imaal ska vara aktiv, rörlig och kunna arbeta tyst. Hunden är en lämplig sällskapshund på grund av sitt lojala och tillgivna sätt. Irish glen imaal är inte lika hetlevrad som andra terrierraser, men den är arbetsvillig och lika aktiv.

Hälsostatus
Det finns inga kända fall i Sverige, men det finns fall i Europa och USA av PRA-CR3D (ögonsjukdom). Irish glen imaal terrier är en frisk ras i grunden.

Utseende och skötsel
Färgen på en Irish glen imaal terrier är blue brindle (tigrerad), eller vete. Rasen är medelstor och har en medellång päls. Med stor styrka och med maximal substans i förhållande till sin storlek, ger den ett starkt intryck för sin storlek. Mankhöjden för hanar är max 35.5cm och vikten är 35,5 kg. Irish glen imaal behöver kammas 1.-2 gånger per vecka och trimmas 2-3 per år. Pälsen har en sträv struktur med mjuk underull och medellång päls. Hunden ska helst se ut som en terrier i arbete och trimning och pälsvård bör skötas efter den tanken. Pälsen ska se vårdad ut och pälskvaliteten ska vara så sträv som möjligt. Att den får en mjuk päls som en del har tendens till, är inte önskvärt. Rasen är mycket ovanlig både i Sverige och internationellt.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet