Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Irländsk Terrier

Irländsk Terrier

Irländsk Terrier

urval kennlar Sverige

 På norra Irland utvecklades en röd terrier med tät, strävhårig och vattenavvisande päls. Ursprunglig användning var som mångsidig gårdshund, sällskapshund, utmärkt vakthund, skicklig råttfångare och allsidig jakthund. Dess intelligens, oräddhet, vaksamhet, snabbhet och uthållighet gjorde att den utnyttjades som bevaknings, patrull- och rapporthund under första världskriget.  Rasens ursprung får färmodligen dateras  till cirka 1880 då den första standarden fastställdes av The Irish Terrier Club i Dublin.

Användningsområde
I dag är den huvudsakligen en glad, trevlig familjehund och en  hund  som trivs i en aktiv familj som i en ensamhushåll. Särskilt lämplig är den i den aktiva familjen. Den uppskattar att ha meningsfulla arbetsuppgifter och sysselsättning. Med hänsyn till sin mentalitet, sin snabbhet och smidiga kroppsbyggnad fungerar den I de flesta hundsportsgrenar så som lydnadstävlingar, agilitybanor, bruksprov, viltspår och eftersök.Irländaren har liksom andra terrier  raser vakt och jaktegenskaper naturligt i sig. Den är aktiv, livlig, godlynt, vänlig och tillgiven sin familj som den älskar att vara tillsammans med. Rasen  är mycket lättlärd om man motiverar den på rätt sätt. Och det är en självsäker, orädd, kaxig, busig, lekfull och nyfiken vän.

Hälsostatus
Rasklubben har en regelbunden  uppföljning av hälsotillståndet i rasen och årligen görs en utvärdering baserad på information via hälsoenkäter till hundägare och uppfödare samt statistik från försäkringsbolag. Generellt sett får rasen anses vara mycket frisk och stark.

 

 Utseende & skötsel
Pälsen består av en tät, mjuk underull samt hårdare sträva, vattenavvisande täckhår. Beroende på ägarens egna önskemål bör pälsen för vardagsbruk trimmas 3–6 gånger per år och till utställning betydligt oftare. Mellan trimningarna behöver pälsen enbart borstas av. Man har då en hund som inte fäller i nämnvärd omfattning.Kroppsformen är rektangulär och ger ett aktivt, livligt, smidigt, strävhårigt intryck. Viktigt är en kombination av elegans och substans utan klumpighet. Kroppsbyggnaden är konstruerad för snabbhet, smidighet, uthållighet och styrka. Pälsen är tät, sträv. färgvariationerna är från vetefärgad till mahognyröd. Enligt rasstandarden ska mankhöjden vara ca 46 cm men vanligen varierar den mellan 46–50 cm hos hanar och 44–48 cm hos tikar.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet