Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Kerry blue terrier

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier sägs ha funnits på Irland sedan i flera århundraden. Man tror att den första nertecknade referensen till Cerry blue terrier är daterad 1847. Människan var i behov av en hund som kunde hjälpa till i arbetet. Därmed utvecklades terriern till en allroundhund som skulle hålla efter råttor, vakta hemmet, valla får samt fungera som jakthund på främst grävling och utter. Ibland förekom tjuvskytte och då kom denna blå hund väl till pass eftersom färgen gjorde att den kunde smälta in i skuggorna och inte blev upptäckt så lätt.

kerryblueterrier2 kerryblueterrier

Användningsområde
Eftersom rasen har en bakgrund som allroundhund används den även i dag inom ett brett område. Den används sällan till jakt numera, men är väldigt bra till bland annat agility, lydnad, sök och spår. Kerry blue terrier gillar att jobba och få nya utmaningar att bita i, men uppskattar även att bara vara sällskapshund. Rasen älskar att gå långa promenader. Den är ofta framgångsrik på utställningsringar, då både den sportiga och eleganta framtoningen går hem. Det är en relativt liten ras på så sätt att den aldrig blivit särskilt populär, och uppfödarna samarbetar ofta med varandra. Annars är det en ras som håller vad den lovar vad gäller temperamentet, det är obefintlig skillnad mellan olika Kerry Blue-hundar.
Kerry blue terrier är en modig och lekfull hund som föredrar att umgås med människor framför andra hundar. Den är oerhört social, energisk och nyfiken, den vill alltid vara med där det händer. Hunden är mycket intelligent, vänlig, mjuk och trogen. Förr var kerry blue terrier känd för sitt heta temperament mot andra hundar, men idag är synen förändrad. Hunden älskar såklart inte allt och alla, men den går mycket bra ihop med hundar den känner.

Hälsostatus
Det är en förhållandevis frisk ras utan specifika rassjukdomar och några hälsoprogram finns inte. Men höftledsröntgen rekommenderas av rasklubben. En Kerry blue terrier har en lång livslängd och är oftast pigg och aktiv upp till 10–14 års ålder. Tikarna drabbas dock rätt ofta av juver tumörer på äldre dagar.Utseende och skötsel
Mankhöjden är 45,5–49,5 cm för hanar och 44,5–48 cm för tikar. Vikten är för hanar 15–18 kg och tikarna väger förhållandevis mindre. Det är en medelstor, kompakt hund med kombinerad styrka och elegans. Som en sann terrier visar den tydlig stramhet och resning. Rasen kännetecknas främst av den mjuka, vågiga pälsen. Eftersom den inte fäller måste den formklipps. Pälsen är svart när valparna föds, men som vuxen har pälsen alla nyanser av blått, med eller utan svarta tecken. Pälsen är enkel att sköta då den saknar underull och inte fäller. Var 2–4:e vecka ska den badas, och efteråt bör den fönas torr samtidigt som pälsen kardas ut ordentligt. Däremellan behöver den inte borstas. Om man bara sköter pälsen enligt rekommendationerna blir den aldrig tovig. Hunden bör klippas 4–6 gånger per år. Örongångs håret ska dras ut och öronen rengöras.

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet