Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Lakelandterrier

Lakelandterrier

Lakelandterrier kommer från the Lake District, den bergiga nordvästra delen av England. Där har den sedan länge använts för att jaga och utrota skadedjur. Höglandsräv har sedan många år tillbaka varit det största hotet mot den omfattande fårnäringen. Genom selektiv inkorsning av äldre terrierraser skapades en ras som var liten till formatet men hade stort mod och framåtanda. Den skulle ha tillräckligt långa ben för att kunna hoppa upp på klipphyllor där rävarna fanns. 1931 godkände engelska kennelklubben Lakelandterriern som egen ras.

lakeland-rasbild

 

Användningsområde
De flesta lakelandterrierna hålls idag som sällskaps- och familjehundar.  Deras lust för fartfyllda aktiviteter gör också att de trivs bra på agilitybanan. Den har också en stor spår- och söklust. Många av dessa hundar har gjort bra ifrån sig även på lydnadsplanen och i rallylydnad.
Om du vill ha en glad, positiv, aktiv och nyfiken hund med massor av charm och glimten i ögat så är kanske lakelandterriern något för dig. Det är en livlig hund som alltid är full av förväntningar, särskilt när den är ung. Den är lättlärd men kan vara en utmaning att lydnadsträna. En lakelandterrier är framavlad till en modig och självständigt arbetande klippgryts jägare. Som den terrier den är, kräver den en vänlig men fast och konsekvent hand. Den blir aldrig en slavhund, men den visar sin ovillkorliga tillgivenhet till den som förtjänar det. Eftersom lakelandterrier  ägare tar livet med en klackspark och anser att allt som händer och sker är till för att den ska ha roligt, är det en stor fördel om man som ägare är avslappnad och har humor.

Hälsostatus
Lakelandterriern anses vara frisk med en lång livslängd. Inte sällan blir de över 15-år, och de håller sig oftast sunda och friska långt upp i åldern. Någon specifik sjukdom finns inte kopplad till den här rasen.

 

Utseende och skötsel
Mankhöjden är ca 37 cm och vikten 7,5–8 kg för den vuxna hanen. Tiken är något mindre och lättare. Hunden är högbent men liten och kompakt. Den är robust utan grovhet, med ett fritt rörelsemönster och spänstiga steg. Rasen har stor färgvariation, men den kännetecknas framförallt av sin milda och vänliga blick. Den sträva och täta pälsen är dubbel har en mjuk underull som täcks av en sträv yttre päls. Pälsen trimmas genom att man med jämna mellanrum plockar eller drar av den gamla pälsen för hand, så att ny päls kan komma fram. Om den bara trimmas regelbundet fäller den minimalt. En välskött päls är inte bara vacker, utan dessutom praktisk eftersom den är smuts- och vattenavstötande. Att själv lära sig trimma en Lakelandterrier päls kräver lite tid och tålamod, men rasklubben ordnar trim kurser.

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet