Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Manchesterterrier

Manchesterterrier

Den engelska Manchesterterriern, som ursprungligen kallades black and tan terrier, har en mycket gammal historia. Den användes förr som diverse nyttohund, bland annat till rävjakt. Från början var denna terrier tämligen en robust och oädel hund, men den förädlades genom inkorsning med Whippet i Manchester-trakterna. Den blev känd som framgångsrik råttkampare under 1800-talet, och kallades därför råtterrier. När råttkamperna sedan förbjöds använde man hundarna till utrotning av råtthorder istället.

Användningsområde
Rasen är först och främst en sällskaps- och utställningshund. Den är lättlärd och fungerar bra i diverse hundsporter som agility och lydnad.Denna sportiga, snabba, vaksamma och lättdresserade ras är mycket tillgiven sin familj. Manchesterterriern är livlig och lekfull och den kan också lätt gå upp i varv. En Manchesterterrier är också egensinnig och självständig, den rör sig gärna över stora ytor, långt ifrån sin förare. Dess vaksamhet mot främlingar gör att många använder dem som vakthundar. Det finns ett engelskt talesätt som lyder ”en manchesterterrier kommenderar man inte, man vädjar till hans förstånd”, vilket är ett mycket träffande omdöme om rasens karaktär.

Hälsa
Manchesterterriern anses som en frisk och sund hund med en livslängd ofta på 12–14 år.

Utseende och skötsel 
Mankhöjden är ca 38 cm för tikar och 41 cm för hanar. Det är en kompakt, elegant och sund hund som är full av substans. Till färgen är den svart med tanteckning. Pälsen behöver varken borstas, klippas eller trimmas.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet