Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Miniatyrbullterrier 

Miniatyrbullterrier 

 

 I litteraturen blev Miniatyrbullterriern omtalad som ”The New Bull Terrier”, eftersom den skiljde sig från den dittills kända ”Bull and Terriers”. Det var en kombination av bulldogg och olika terrier raser. Rasens skapare James Hinks hade som mål att få fram en helvit hund, men det blev en förväxling mellan ”Bull and Terrier” som var vår egen ras. 1835 förbjöds kamp mellan hundar och andra djur, så det är inte troligt att bullterriern skapades för kamp. 1887 erkände den engelska kennelklubben miniatyrbullterriern som ras.

 

Användningsområde
Bullterrier är idealisk för sällskap. Miniatyrbullterriern är jämn i temperament. Den är vänlig, har en hög retningströskel och är därför tålmodig. Den har också lätt för att lära och är envis. Den har ett öppet sinne och stabilt psyke. Vaktegenskaper saknas helt. En konsekvent uppfostran med tydliga regler är nödvändig redan från valpåldern. En bullterrier får aldrig tro att den ska bestämma i hemmet. Det är en väldigt intensiv och kärvänlig, vilket gör den burdus. En bullterrier lämpar sig inte alltid i en småbarnsfamilj, och det är viktigt att undvika aktiviteter som kan väcka liv i den slumrande kamplusten. Miniatyrbullterrier kan vara en alldeles utmärkt förstagångshund, bara man är konsekvent och ägnar den tillräckligt med uppmärksamhet. Viktigt är också att tänka på att en bullterrier kan vara väldigt egensinnig.

Hälsostatus
En del genetiska och immunologiska defekter förekommer i rasen, och rasklubben rekommenderar i sitt hälsoprogram årliga tester på ex hjärtat, njurarna, huden, patella, och linsluxation.

Utseende och skötsel
Det finns två olika varianter av rasen; bullterrier och miniatyrbullterrier. Mankhöjden ska max vara 35,5 cm för både hanar och tikar. Den ska vara muskulös och kraftigt byggd men samtidigt rörlig och välbalanserad. Vidare ska hunden ha ett intresserat, intelligent och bestämt uttryck. Huvudet är äggformat och nosryggen är tjockare i mitten. Könsprägeln ska vara stark på dessa hundar. Färgen är helvit med svarta eller tigrerade fläckar. Bullterriern kan även ha två- eller trefärgade nyanser av svart, brindle (tigrerad), röd eller fawn utan dominerande vit färg. Pälsen är mycket kort och lättskött, endast bad vid behov.

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet