Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Norfolkterrier

Norfolkterrier

I East Anglia nordost om London, beskrevs vid förra sekelskiftet små röda terriers som utgjorde en blandning av flera terriers och fler raser som man korsade in efterhand. Bland studenterna i Cambridge blev de små terrierhundarna mycket populära och som gårdshundar med att jaga råttor och andra skadedjur blev den också omtyckt. Av den engelska kennelklubben godkändes rasen 1932, under namnet norwichterrier. Rasen delades upp i två och blev norwichterrier med ståndöron och norfolkterrier med hängöron. Det var år 1964 och numera skiljer sig raserna i både utseende och temperament. 

Användningsområde
Först och främst används rasen som sällskapshund.Om man vill ha en glad, positiv hund ska man välja en norfolkterrier som är lugn inomhus och är pigg utomhus.

Hälsostatus
Av rasbundna sjukdomar finns det inga kända.

Utseende och skötsel
Norfolkterrier är en vaken, orädd, vänlig och social ras som älskar människor. Till utseende är rasen kompakt byggd och med en kort rygg. Mankhöjden för både hanar och tikar är cirka 25-26 cm och vikten är 5-7 kg. Färgen är av alla nyanser av röd, vetefärgad, black and tan eller grizzle. Det förekommer vita fläckar eller tecken. Att trimma hunden, och hur ofta, beror på vilka krav ägaren har. Att trimma ner pälsen, kan räcka om man gör två gånger om håret och däremellan putsa den. Inför utställning kan pälsen behöva trimmas under en längre tid, detsamma gäller om pälsen är mycket riklig.

 

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet