Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Släthårig Foxterrier

Släthårig Foxterrier

 

Släthårig Fox terrier är en mycket intelligent hund som drev iväg grävlingar och rävar ur deras gryt. Dessa hundar kallades grythundar. Idag används rasen även som sällskapshund. rasen kommer ursprungligen från Storbritannien. Den användes  ursprungligen som grythund dvs var med på jakt av räv och jagade ut räven från sitt gryt. Nu för tiden används den fortfarande som grythund men har börjar användas som eftersökshund .

Användningsområde
Strävhårig foxterrier är en allsidig grythund jakthund för småvilt men också en mycket  framgångsrik agility hund men har också utvecklats till en bra eftersökshund.

Utseende/skötsel
Konsekvent vardagslydnad krävs för att få en trevlig hund. Agility  är också en bra sport för rasen. Går bra ihop med barn.Släthårig Fox terrier är livlig, intelligent, familjekär och lever ofta länge.Mindre hund med kort kropp och slät päls. Färgen är övervägande vit med teckning. Färgen på teckningen är av mindre vikt. Pälsen kräver lite skötsel, förutom vid fällning två gånger per år.Mankhöjd: 40 cm. Vikt för hanar är ca 7,3–8,2 kg och tikar 6,8–7,7 kg. Den har en kort rygg. Pälsen är rak, slät, hård och tät. Rasstandarden föreskriver att vit färg ska dominera. Det kan födas  helvita hundar, såväl som vita med tantecken och vita med svarta tecken.

Hälsostatus
Inga rasrelaterade sjukdomar navelbråck, hjärtfel och svansdefekter, samt patella luxation  kan uppträda bland individer av rasen.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet